hotel bell

Ko sve dobija pomoć države?

Vlada Srbije odlučila je da turizam i ugostiteljstvo pomogne sa 2,01 milijardu dinara, nakon što su se predstavnici oba sektora više puta bunili, uz tvrdnje da država nema sluha za situaciju u kojoj se nalaze usled pandemijom.

Programom je predviđeno da se sredstva dodeljuju bespovratno u iznosu od 30.900 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za decembar 2020. i podneo odgovarajuću poresku prijavu. 

Sredstva mogu da se iskoriste do 15. septembra ove godine i uplaćivaće se na namenske, dinarske račune, koje će za te potrebe otvoriti Uprava za trezor.

Da bi privrednik ostvario pravo na bespovratna sredstva, potrebno je da u Agenciji za privredne delatnosti (APR) bude registrovan za poslovanje u delatnostima restorana, pokretnih ugostiteljskih objekata, keteringa, pripremanja i posluživanja hrane i pića, hotelskog smeštaja, odmarališta, objekata za kraći boravak, kampova, putničkih agencija, turoperatora, iznajmljivanja i lizinga autombila.

Zahtevi za korišćenje bespovratnih sredstava podnose se ministarstvu nadležnom za delatnost turizma. 

Vlada Srbije odlučila je da dodeli pomoć i hotelskoj industriji u iznosu od 1,68 milijardi dinara. Predlogom programa je utvrđeno da će se sredstva hotelijerima dodeljivati u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, u dinarskoj protivvrednosti.

Propisano je da se pomoć dodeljuje najkasnije do 30. juna 2021. godine, kao i da ukupan iznos subvencija po jednom korisniku u hotelskoj industriji ne može da bude veći od 800.000 evra.

Autobuskim prevoznicima biće dodeljeno više nego hotelijerima, ukupno 2,6 milijardi dinara. Pravo na subvenciju ima prevoznik, privredno društvo ili preduzetnik koji poseduje licencu za prevoz putnika. 

Predviđeno je da se sredstva dodeljuju šest puta u visini od po 600 evra po autobusu za koji prevoznik poseduje licencu. 

Uslov za dobijanje subvencije je da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak i da nije planiran postupak reorganizacije. 

Premijerka Ana Brnabić i  ministar finansija Siniša Mali  najavili  su treći paket pomoći privredi i građanima usled pandemije, ukupne vrednosti 249,4 milijarde dinara.

Za sve zaposlene u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, kao pomoć je iz budžeta izdvojeno po pola minimalne zarade za mart, april i maj 2021. godine.

Uslov je, kao i tokom prethodna dva ciklusa, da firme ne otpuste više od 10 odsto zaposlenih tri meseca nakon poslednje isplate i da preduzeća koje se jave za ovu pomoć u tekućoj godini ne isplaćuju dividende.

Novac će dobiti i svi punoletni građani, ovog puta po 60 evra, dok će penzionerima pored te sume biti uplaćeno još po 50 evra.

Dodatno, privrednicima će biti dostupno i oko 500 miliona evra u garantnim šemama. 

Suzana Stojiljković

Check Also

EKONOMSKA ŠKOLA: Prvi uspešan korak u karijeri – Kako se najbolje pripremiti za razgovor sa poslodavcem

U centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je organizovana ugledna aktivnosti i panel diskusija …

Оставите одговор