hotel bell

Ko je bio doktor Kašiković, po kome ime nosi jedna leskovačka ulica

Ulica doktora Jovana Kašikovića u Leskovcu

Doktor Jovan Kašiković bio začetnik hirurgije i ginekologije u Leskovcu, izvrstan dijagnostičar i vrsni operator

Jovan Kašiković, rođen je 31. jula 1895. godine u Mostaru. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opšte hirurgije završio je u Beču. Pored hirurgije, bavio se ginekologijom i akušerstvom, pa se smatra začetnikom ove službe u Leskovcu.

U tadašnjoj bolnici, sa njegovim dolaskom, na hirurškom odeljenju je opremljena posebna prostorija za porođaje, sa jednim krevetom, a na hirurgiji su ležale i žene koje su održavale trudnoću.

Svojim radom i stručnošću, doktor Kašiković je unapredio hirurgiju i proširio repertoar operacionih zahvata. Radio je operacije žučne kese, resekcije želuca po Bilrotu, strumektomije, ginekološko-akušerske operacije epiziotomije, okrete, ekstrakcije ploda, carske rezove.

Bio je vrstan hirug, uživao veliki ugled kao lekar, bavio se privatnom lekarskom praksom. Po rečima svojih savremenika, bio je hirug široke medicinske i opšte kulture, izvrstan dijagnostičar i nenadmašiv operator.

Poginuo je, greškom, od partizana, na putu za Vlasotince, gde je pošao radi porođaja supruge svog kolege, 18. decembra 1942. godine.

Leskovačka ulica doktora Jovana Kašikovića vodi od trga Marko Crni, preko mosta na Veternici, do Svetoilijske ulice.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор