Ko je bila Đurđelina Đuka Dinić, čije ime nose leskovačka srednja škola i ulica

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Bar polovina Leskovčana misli da se iza imena Đuka Dinić, krije muškarac, međutim, reč je o narodnoj heroini, Đurđelini Dinić, rođenoj 9. novembra 1914. godine, u Donjem Konjuvcu kod Bojnika.

Đukin otac Nikolaj, socijalistički orjentisan, bio je poslanički kandidat 1912. i 1914. godine, a nalazi se i na listi kao komunistički kandidat 1920.

Po završetku domaćičke škole, Đurđelina je iz Leskovca otišla za Niš, da bi učila pletački zanat. Zaposlila se u fabrici kože, gde je upoznala Filipa Kljajića i udala se za njega. U isto vreme,  postaje član Komunističke partije i više puta biva hapšena zbog revolucionarnog rada. Seli se za Valjevo, a nakon okupacije za Beograd, gde je, po direktivi partije, rukovodila diverzantskim akcijama.

Specijalna policija je hapsi 23. septembra i odvodi u logor na Banjici. Uprkos strahovitom mučenju, nije odala nijednu informaciju, pa ni sopstveno ime. Streljana je u Jajincima, 25. maja 1943., sa samo 29 godina i pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Dve godine kasnije, proglašena je narodnim herojem. Srednja ekonomska škola i jedna ulica u Leskovcu, danas nose ime Đurđeline Đuke Dinić.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Leskovac bogatiji za dve devojčice

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođene su dve bebe. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *