Home / DRUŠTVO / Kalendar branja lekovitog bilja: Boravak na čistom vazduhu iskoristite da popunite prirodnu apoteku- Treći deo
hotel bell

Kalendar branja lekovitog bilja: Boravak na čistom vazduhu iskoristite da popunite prirodnu apoteku- Treći deo

I druga polovina godine, mada smo sve bliže jeseni, nudi različito lekovito bilje koje se može uzbrati u prirodi, pa su izleti i šetnje idealna prilika da ga upoznate i testirate njegova blagodetna svojstva.

U avgustu vam preporučujemo branje, sušenje i skladištenja bokvice, kima i nevena.

Bokvica (Plantago) je najbolji narodni lek, dostupan svima. Jedna je od najsvestranijih lekovitih biljaka već hiljadama godina. Koristili su je još drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama se preporučivala za čak 24 različite bolesti. Ima antibakerijska dejstva i uspešna je kod plučnih infekcija, lečenje rana, za ispiranje i obloge. Dokazano je dobra kod ujeda insekata, upale očiju, kašlja i bronhitisa, različitih alergijskih infekcija.

Kim (Carum carvi) se gaji radi ploda, koji sadrži 2-7 posto etarskog ulja. Sprečava grčeve u organima za varenje, pojačava rad želuca i lučenje žuči. Zbog svoje lekovitosti, koristi se i kao stočna hrana u vidu zelene mase, jer deluje na organe za varenje i povećava mlečnost kod krava.

Calendula officinalis, kako glasi latinsko ime nevena, je biljka sa antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, pa je vrlo delotvorna kod različitih zapaljenja, infekcija. Dobar je za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanje srca i nesanice. Koristi se za uspostavljanje redovnog ciklusa kod devojaka i žena u menopauzi.

U septembru nam priroda obilato nudi šipurak, a u oktobru kleku i lincuru.

Divlji šipak, šipurak (Rosa canina) je, po pitanju sadržaja vitamina C, oborila sve rekorde. Po količni ovog vitamina, šipurak je crnu ribizlu pretekao 10, a limun čak 50 puta. On pomaže u funkcionisanju digestivnog trakta, utiče na brzinu taloženja masnoće u krvnim sudovima i na taj način smanjuje količinu holesterola. Koristi se, inače, na svim frontovima. Bobice se koriste u lečenju anemije, kamenja u jetri, arteroskleroze. Korenje biljke snižava krvi pritisak, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i jača zidove krvnih sudova.

Brojna lekovita svojstva čine Kleku (Juniperus communis) neizostavnom u alternativnoj medicini. Koristi se protiv zadržavanja mokraće, za dezinfekciju i protiv upala mokraćnih organa (bubrezi, bešika). Poboljšava varenje, smiruje bolove i ublažava nadimanje. Efikasna je protiv nazeba, prehlada, kašlja, kod reumatizma, artritisa i bolova u zglobovima. Smanjuje otoke nogu i poboljšava cirkulaciju.

Lincura (Gentiana lutea) je kao lek poznata više od 2.000 godina. Prvi pisani tragovi o lekovitosti lincure, mogu se pročitati u delima Plinija i Dioskorida. U njima se opisuje melem od lincure, kao lek za rane nastale od ujeda zmija i besnih životinja. U narodnoj medicini, posebno u planinskim krajevima, koristi se protiv bolova u stomaku i grudima, groznice, za jačanje organizma i poboljšanje apetita. Takođe se koristi u lečenju anoreksije i drugih gastroenteroloških oboljenja.

Semenke bundeve

Novembar je mesec kada se u prirodi može naći malo biljaka, pa i onih lekovitih, ali se zato tada može biljna apoteka dopuniti semenjem bundeve.

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, bundevino seme je odličan izbor. Ono reguliše napade vrućine, glavobolju, smanjuje bol u zglobovima i smanjuje učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog holesterola i regulišu krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu smanjiti holesterol za 13%. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Dobre su u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju treba svakodnevno da jedu. Osobe kojima u telu nedostaje cink treba da razmisle o tome da počnu da grickaju seme bundeve. Ono obiluje cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka. Ulje semenki bundeve koristi se za lečenje povećane prostate. 

Izvor: Tekst i fotografije -Wikipedia

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.