JASU, JASU, JASU – NEDELJA KARNEVALA: Leskovac domaćin FECC konfencije, danas održan sastanak Internacionalnog borda FECC

Leskovac je od danas epicentar svetskih karnevala i organizacije koja se stara o karnevalskom pokretu u čitavom svetu.

Danas je u kabinetu gradonačelnika Leskovac održan sastanak Internacionalnog borda FECC i organizacionog odbora 43. FECC Konvencije. Na sastanku je predstavljen bogat program ovogodišnje Konvencije koja se u periodu od 13. do 20. maja održava u Leskovcu.

Gradonačelnik Leskovca i predsednik FECC Srbija dr Goran Cvetanović poželeo je dobrodošlicu gostima, čelnicima svetskog karnevalskog pokreta.

– Tokom nedelju dana trajanja ovog dešavanja, plan je da se održi i Generalna skupština, kao i prezentacija kandidata za održavanje naredne FEKK konvencije. Kao predlog trajnog sećanja na konvenciju koje je danas počela i održavaće se narednih sedam dana imaćemo trenutak otkrivanja spomen obeležja na našem trgu. Organizovaćemo i izlete: obilazak manastira Svetog Jovana Krstitelja, crkve Odžaklije i Svete Trojice, Narodnog muzeja i Gradske kuće, kanjona reke Vučjanke. Leskovac je centar Jablaničkog okruga, stoga bi svi koji prisustvuju konvenciji bili u prilici da upoznaju opštine okruga kroz obilazak arheološkog nalazišta Justinijana prima, Sijarinske banje, a u susednom Pčinjskom okrugu bi posetili grad Vranje i Vlasinsko jezero, kao i grad Niš, najbliži univerzitetski centar našem gradu. U planu je i održavanje radionica za izradu maski i kostima i naravno, zvanično otvaranje Konvencije u ponedeljak. U sklopu otvaranja biće održan defile i Karneval, sa nastupom karnevalskih grupa u ponedeljak od 16.45 do 19 časova na trgu. Pozivam naše sugrađane da u što većem broju prisustvuju ovom događaju – rekao je Cvetanović i zahvalio kolegama na reizboru i ponovo datom poverenju da bude na čelu FECC Srbija.

Gradonačelnik Cvetanović je goste pozdravio tradicionalnim karnevalskim pozdravom “Jasu, Jasu, Jasu”, a istim pozdravom sve prisutne pozdravili su i ostali govornici na prijemu u Svečanoj sali grada Leskovca.

Član Interacionalnog borda FECC Aleksandar Vasović je izrazio veliku zahvalnost što je uz pomoć gradonačelnka Cvetanovića i celog borda u Luksemburgu dobijena saglasnost za održavanje Konvencije u Srbiji i Leskovcu.

– Naša Federacija broji oko 200 gradova, imamo mnogo članova koji će biti prisutni na Konvenciji, videti Srbiju i Leskovac, zato je veliko zadovoljstvo biti ovde danas – naglasio je Vasović.

Predsednik Internacionalnog borda FECC Lars Algel je kazao da mu je drago što je u Leskovcu gde boravi po treći put.

– Bio sam impresioniran programom Konvencije u Leskovcu koji je predstavljen u Luksemburgu na poslednjoj Konvenciji, te nam nije bilo teško da donesemo odluku da se ovogodišnja održi ovde. U Leskovcu se osećamo kao kod kuće – istakao je Algel.

Kako bi pokazao da FEKK jednako zastupa oba pola, Algel je reč prepustio potpredsednici Internacionalnog borda Merijon Hirš.

– Želim da se svima zahvalim što smo danas ovde. Juče smo imali divno putovanje od Beograda do Leskovca zato što sam imala prilike da vidim gde moji prijatelji žive, u gradovima širom Srbije, za koje sada znam gde su. Zahvaljujem se na divnom programu koji ste nam pripremili. Važno je da Karneval povezuje ljude, da zajedno pevamo i plešemo i smejemo se zajedno, na taj način sigurno neće biti rata – poručila Merijon Hirš, nekadašnja novinarka.

Na kraju konferencije održane povodom predstavljanja programa 43. FECC Konvencije u sećanje na ovaj značajni događaj predsednik Internacionalnog borda FEKK-a Algel je gradonačelniku Cvetanoviću uručio plaketu FECC.

Check Also

Redovne isplate iz budžeta grada Leskovca

Danas je iz budžeta grada Leskovca isplaćena suma od 3.066.876 dinara za oblast obrazovanja odnosno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *