Home / DOGAĐAJI / Ishrana pasa tokom zime – kako pravilno očuvati zdravlje ljubimca
hotel bell

Ishrana pasa tokom zime – kako pravilno očuvati zdravlje ljubimca

Život sa ljubimcem zaista donosi neizmernu sreću, a najmanje što možemo da uradimo da im za to uzvratimo je pažnja i adekvatna briga koja će ljubimcu obezbediti sve potrbne uslove za dug, radostan i ispunjen život.

Sigurno vam je poznatno da je tokom zimskih meseci teže održati zdrave navike u ishrani – našim četvoronožnim prijateljima nije ništa lakše. Zato je važno da posebno obratite pažnju na navike u ishrani vašeg ljubimca.

U nastavku teksta pronađite nekoliko saveta o pravilnom odgoju pasa tokom zime, kao i više o tome koja je to hrana koju će vaš pas obožavati, a da će mu pri tome obezbediti sve potrebne hranljive materije koje će tokom žime očuvati njegovo zdravlje.

Zašto je potrebno promeniti navike u ishrani psa tokom zime?

Većina pasa koji žive u domu sa svojim vlasnikom, je tokom zimskih meseci manje fizički aktivna. Duge letnje šetnje i igre na suncu postaju zamenjene ušuškanim  dremkanjem na kauču.

Zato ljubimci neretko dobijaju na težini tokom zimskih meseci. Gojaznost pasa nije estetski problem, već potencijalni uzročnih ozbiljnih zdravstvenih tegoba – dijabetesa, bolesti jetre, plućne i srčane tegobe. Skladištenje masti za zimu nema baš nikakve koristi za vašeg ljubimca, već je isključivo faktor rizika za očuvanje njegovog zdravlja. 

Takođe, niske temperature tokom zime mogu biti nepovoljni uslovi za vašeg ljubimca koji je navikao da uživa u toploti svog doma. Dok neke vrste pasa lako i rado podnose zimske vremenske prilike, neke će reagovati padom imuniteta i oboleti od bolesti poput artritisa, viroze, urinarne infekcije, oboljenja uha i drugim.

Zato je važno da kao odgovoran vlasnik kućnog ljubimca, posvetite pažnju jačanju imuniteta svog mezimca. Otporan imunitet će obezbediti zdrava hrana bogata vitaminima, mineralima i ostalim korisnim nutrijentima.

Kako sprečiti gojaznost psa tokom zimskih meseci?

Gojaznost je kod pasa izuzetno učestala zdravstvena tegoba. Prema poslednjim podacima, u Srbiji gotovo da 60% pasa pati od gojaznosti. Uzrok ovoj pojavi je neadekvatan način života ljubimaca, to jest gomilanje masnih naslaga uz nedovoljnu fizičku aktivnost.

Psi koji uživaju u udobnosti toplog doma nemaju potrebu za “jačom” hranom tokom zime, već sasvim suprotno: usled manje fizičke aktivnosti, idealan “zimski režim” za pse podrazumeva kontrolisanu ishranu kvalitetnim izvorima nutrijenata, koja će održati njihovu optimalnu telesnu težinu.

Dok vi uživate u prazničnoj trpezi, znamo da je zaista teško odoleti umiljatom pogledu vašeg mezimca. Međutim, imajte u vidu da uobičajenu količinu hrane koju vaš ljubimac unosi tokom dana, tokom zime treba smanjiti za oko deset procenata. Pa će će tako “užina” koju “ukrade” sa vašeg tanjira dovesti njegovo zdravlje u upitno stanje.

Najvažnije je da poredite na kontroli porcija obroka tokom dana, tako da ona obezbeđuje optimalno hranljivih materija za vašeg ljubimca – u skladu sa njegovom fizičkom (ne)aktivnošću. 

Ukoliko ljubimca hranite industrijskom suvom i vlažnom hranom, neophodno je da pratite preporučeni dnevni unos hrane od strane proizvođača odabrane hrane – u skladu sa uzrastom i telesnom težinom psa.

Uz smanjeni broj poslastica, potrebno je povesti računa o fizičkoj aktivnosti vašeg psa. Pokušajte da nadomestite što više aktivnosti igrom unutar vašeg doma – dobacivanjem lopticom ili kroz sličnu igru koja zahteva skakutanje i kretanje ljubimca.

Takođe, ukoliko prepoznajete simptome gojaznosti kod vašeg ljubimca koje ne uspevate da regulišete samostalno gorenavedenim savetima, važno je trenutno stanje utvrditi pregledom veterinara, koji će nakon detaljne analize odrediti potrebnu terapiju i dijetu za vašeg ljubimca.

Zimski pad imuniteta ljubimca – kako podići imunitet psa?

Bilo da vaš pas uživa u igrama na snegu ili pak nerado proviruje njuškom izvan ulaznih vrata – dodatna briga tokom zimskih meseci o zdravlju ljubimaca je neophodna. Psi su tokom zime, baš kao ljudi, podložniji različitim bolestima usled neretko sezonski oslabljenog imuniteta.

Najbolja prevencija zdravstvenih tegoba je odgovarajuća ishrana psa, bogata kvalitetnim namirnicama koje štite osetljiv organizam ljubimca tokom zime. To najpre podrazumeva kompletnu i uranoteženu ishranu bogatu vitaminima i antioksidansima, kao i omega-3 masnim kiselinama.

Uobičajenu redovnu ishranu ljubimca u određenim slučajevima može pratiti unos suplemenata koji će obezbediti dodatan izvor odgovarajućeg imuno kompleksa za razvoj jakog imunološog sistema.

Unos voća i povrća ima mnogo korisnih efekata u ishrani vašeg ljubimca, pa je dodatak onih koje vaš ljubimac sme da jede – odličan izbor kao deo prehrane vašeg psa tokom zimskih meseci. Među njima se ističu bobičasto voće – brusnice i borovnice, zatim celer, paprika, šargarepa i brokoli. Odaberite onu kombinaciju koju vaš ljubimac najviše voli.

Baš kao ljudi, psi tokom zime imaju nešto drugačije potrebe u vidu odgovarajućih preventivnih mera radi očuvavanja zdravlja. Da biste obezbedili sve potrebne uslove za vašeg ljubimca, tokom zimskih meseci je potrebno promeniti neke navike u negovanju njegovog zdravlja.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli kako biste sprečili negativne posledice hladnog vremena po blagostanje vašeg ljubimca i kako biste u narednoj zimi bezbrižno uživali sa vašim četvoronožnim prijateljem u zimskim čarolijama.

/ PR /

Check Also

Podeljen najnoviji Informator

Centralni naslov poslednjeg broja stranačkog glasila SNS-a jeste najava povećanja plata i penzija od 1. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *