Početna / DRUŠTVO / Humanitarna akcija đačkog parlamenta Osnovne škole „Svetozar Marković“

Humanitarna akcija đačkog parlamenta Osnovne škole „Svetozar Marković“

Još jedan đački parlament je danas bio vrlo aktivan. Osnovna škola “Svetozar Marković“, već niz godina priprema i realizuje humanitarne akcije, kroz koje prikuplja sredstva za pomoć  deci i mladima, koji su oboleli ili su u teško materijalnoj situaciji. Parlamentarci su izložili oslikana jaja i uskršnju dekoraciju, a Leskovčani još jednom, kupovinom eksponata, potvrdili humanost.  

Ovakve i slične akcije, učenički parlament “Škole pored reke“, sprovodi sedam godina unazad, a Uskršnja je samo jedna iz kalendara  njihovih redovnih humanitarnih aktivnost. Na ovu temu razgovarali smo Matejom Stojanovićem, učenikom sedmog razreda.       

„Prikupljamo novac za pomoć drugarici iz šestog razreda, koja je povredila nogu i trebaju joj pomagala. Ovo je naša tradicionalna akcija. Osim što smo stacionirani ovde na platou ispred Muzeja, podelili smo se u grupe, pa oslikana jaja i druge eksponate prodajemo i po gradu. U našim korpama ima svežih, ali i oslikanih jaja od stiropora i drveta. Ona su delo svih učenika naše škole, a parlamentarci ih izlažu i prodaju. Priprema i izrada Uskršnjih jaja trajala je svega nekoliko dana, jer smo zajednički prionuli na posao, sve u želji da prikupimo što više novca za pomoć drugarici.“

Generacije đaka smenjuju se u školi “Svetozar Marković“, ali se humanost neguje i prenosi. Tako svake jeseni, parlamentarci potpisuju organizaciju humanitarnih turnira u košarci i malom fudbalu,  a s proleća se realizuju drugačiji programi, kroz koje đaci ove škole sami pokreću, ili se priključuju humanitarnim akcijama. Tako su, pre par godina, za desetočlanu porodicu vojnog veterana iz Bojnika prikupili nekoliko stotina kilograma odeće, igračaka, hrane. Slične donacije upućene su Crvenom krstu, a novac je uglavnom odlazio na adrese onih mladih sugradjana, kojima je bio potreban za lečenje.

Nastavnici Aleksandar Nikolić i Bojan Konstantinović nadziru i koordiniraju čitavu akciju, ali ističu da u pripremi učestvuje većina kolega.

Odgajamo sjajne generacije budućih vrednih, časnih i humanih ljudi, kojima kao mali znak pažnje, što je verovatno jedinstven primer u Srbiji, često priredjujemo žurke. Jedna takva biće, u prostorijama škole, održana sutra od 19-21 sat, dodaju omiljeni profesori.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Promenjen jedan od dva broja telefona Opštinskog štaba u Vlasotincu

U Štabu za vanredne situacije opštine Vlasotince obaveštavaju građane da je fiksni broj telefona na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *