Predstavljena "Čigotica" - program prevencije i lečenja gojaznosti kod dece

Objavljeno u kat. Leskovac mart 16 2017

U Leskovcu su danas boravili predstavnici Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, u okviru kojeg se već 11 godina sprovodi program prevencije i lečenja gojaznosti kod dece „Čigotica“.

 

Gojaznost kod dece je sve učestaliji problem savremenog društva, koji je poslednjih decenija dostigao epidemijske razmere u svetu. Naročito treba imati u vidu da povećan indeks telesne mase kod dece značajno povećava rizik za raniji nastanak kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ortopedskih komplikacija, problema sa disanjem, spavanjem, ali i za pojavu depresivnih stanja.

- Zato je to problem koji zaslužuje pažnju široke javnosti i iziskuje potrebu za uključivanjem svih relevatnih faktora poput porodice, škole, države, u njegovo rešavanje. Ono što je naročito značajno istaći je da je država prepoznala važnost ovakvog pristupa lečenju gojaznosti kod dece, pa Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove tretmana koji su namenjeni mladima uzrasta od 12 do 18 godina, kazala je Mina Cvetanović pomoćnica gradonačelnika zadužena za zdravstvo.

Detaljnije o prevenciji i lečenju gojaznosti kod dece, kao i o samom programu „Čigotica“, govorili su primarijus doktor Snežana Lešović, načelnica Centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, kao i profesor fizičkog vaspitanja Zoran Ristanović, marketing menadžer Specijalne bolnice Čigota.

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.