hotel bell

Gradonačelnik Leskovca u Lionu na sastanku Francuska – Srbija

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Goran Cvetanović je u Francuskoj u Lionu prisustvovao radnom sastanku o saradnji Francuske i Srbije, na poziv regiona Overnj-Ron-Alp.

Sastanak je organizovala asocijacija lokalnih vlasti – Francuska sekcija Saveta evropskih opština i regiona (AFCCRE), u saradnji sa ambasadama Republike Srbije i Republike Francuske, uz Stalnu konferenciju gradova i opština Srbije i uz podršku Delegacije za spoljno delovanje lokalnih vlasti Ministarstva Evrope i spoljnih poslova Republike Francuske.

Centralni deo sastanka bio je posvećen razmenama o bilateralnoj saradnji između Francuske i Srbije, o dugogodišnjoj inicijativi Frankofonija, održivom razvoju i kulturi, o saradnji univerziteta, a završni deo sastanka je koncipiran kao ekonomski forum i prezentacija poslovnih mogućnosti, u okviru kojih su predstavljena privredna i turistička dobra Srbije, kao i neke od francuskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Predsednik Stalne konferencija gradova i opština i gradonačelnik Leskovca Cvetanović obratio se u uvodnom delu sastanka i podsetio da su SKGO i Ambasada Francuske na nedavno održanoj sednici Predsedništva SKGO potpisali godišnji Zajednički akcioni plan, kao dokument kojim se implementira osnovni sporazum o saradnji između SKGO i Ambasade.

„Ambasada Francuske posebno zastupa principe decentralizovane saradnje i, zajedno sa SKGO, stvara uslove za uspostavljanje partnerstava između lokalnih samouprava naše dve zemlje. Naročitu podršku Ambasada pruža u procesu EU integracija i međunarodne saradnje.

U okviru te podrške, Odeljenje za saradnju Ambasade Francuske usmerava napore ka tome da se realizuju projekti između srpskih i francuskih opština.

Jedan od sjajnih primera je i takmičenje Ekoopština, čiji rezultati su zaista podsticaj za naše lokalne samouprave da se, kroz učenje na primerima dobre prakse, inovativnih rešenja, strateških usmerenja, ekonomičnosti i efikasnosti francuskih lokalnih samouprava, osnaže kapaciteti u ovim oblastima poput održivog upravljanja otpadom i vodama, energetske efikasnosti, pametnih gradova i da se, kroz saradnju i sa gradovima i opštinama, ali i sa privrednim i drugim subjektima iz Francuske, steknu nova znanja, Naročito su bile značajne studijske posete Francuskoj tokom kojih su srpski gradovi i opštine, kao i profesori i studenti u oblasti zaštite životne sredine mogli da se upoznaju sa primerima dobre prakse i iskustvima u navedenim oblastima. Izuzetno se radujemo nastavku ovog takmičenja tokom 2023. godine i očekujemo ponovo veliki odziv gradova i opština.

Nama je od izuzetnog značaja da, kroz saradnju sa francuskim partnerima, omogućimo našim gradovima i opštinama da se u različitim oblastima, od ruralnog razvoja, turizma, poljoprivrede, kulture, ekonomskog razvoja, do mladih, evropske direktive i zahtevi primene u cilju unapređenja svakodnevnog života stanovništva lokalnih zajednica. U tom smislu, različita rešenja su nam dragocena, poput Smernica za unapređenje banjskog turizma, koje upućuju na francuske primere u primeni evropskog zakonodavstva u praksi ili poput saradnje na razmeni informacija u oblasti ruralnog razvoja, odnosno mladih. Sve ovo daje mogućnosti i za razvoj novih projekata o čemu bi trebalo da se govori i na marginama ovog skupa.

Aktivnosti poput Frankofonije ili Karavana za klimu, doprinose u velikoj meri boljem upoznavanju srpskih gradova i opština, odnosno građana sa vrednostima koje se neguju u Francuskoj. SKGO promoviše ove inicijative na lokalnom nivou i doprinosi njihovoj boljoj vidljivosti širom Srbije“, zaključio je Cvetanović.

U uvodnom delu, pored gradonačelnika Cvetanovića, obratili su se i Filip Menije, potpredsednik regiona Overnj-Ron-Alp za međunarodne odnose, Slađana Živković, zamenica gradonačelnika Dižona, Nataša Marić, opunomoćena ambasadorka Srbije u Francuskoj i Stanislas Pjere, savetnik za saradnju i kulturno delovanje, direktor Francuskog instituta.

Osim gradonačelnika Cvetanovića, delegaciju Srbije u Lionu činili su i Zoran Semenović, zamenik predsednika SKGO i predsednik opštine Šid, Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika Beograda, Dalibor Rožić, član Gradskog veća grada Novog Sada, Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe opštine Čajetina, Nikola Tarbuk generalni sekretar SKGO i Aleksandra Vukmirović, šefica službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO.

Check Also

UPOZORENJE METEOROLOGA: Do nedelje na jugu Srbije na snazi narandžasti meteo alarm

Republički Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na vremenske (ne)prilinike danas i za vikend. Na …

Оставите одговор