Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca posetio povrtara iz Donjeg Stopanja

Gradonačelnik Leskovca posetio povrtara iz Donjeg Stopanja

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je danas u Donjem Stopanju posetio povrtara Dalibora Stamenkovića koji se bavi proizvodnjom krastvaca, paradajza i zelene salate.

„Naglašavajući da je poljoprivreda grana na koju se u našoj zemlji i kraju uglavnom oslanja privreda obilazimo poljoprivrednike našeg kraja da se upoznamo sa njihovim radom i njihovim potrebama. Što se tiče gospodina Stamenkovića, posao je nasledio od svojih roditelja, a povrtarstvom se aktivno bavi već 20 godina. Godišnje proizvede negde oko 50 tona paradajza i oko 150 tona krastavaca, krastavac sadi 2 puta godišnje – u ovom periodu i na jesen, i sa godišnjim prinosom od 100 hiljada glavica zelene salate, koju gaji u zimskom periodu. Svoje proizvode dalje plasira na otkupnim mestima za poljoprivredne proizvode, i oko 90 % njegove proizvodnje se izveze. U plastenicama je trenutno aktuelna berba krastavaca, a za nekih 20-ak dana očekuje se i početak berbe paradajza. U razgovoru sa proizvođačima ove kulture saznali smo da su zadovoljni otkupnom cenom koja iznosi 70-90 dinara i u rangu je prošlogodišnje“ – rekao je u Donjem Stopanju danas gradonačelnik.

Dalibor Stamenković, vlasnik plastenika koje je danas obišao gradonačelnik Cvetanović, je kazao kako su u materijalnom smislu zadovoljni životom, ali da njihov rad iziskuje mnogo truda i žrtvovanja i da su na njivi od jutra do mraka. Dodao je da konkuriše za subvencije grada i republike što mu mnogo znači. Stamenković je dodao da se njegova četvoročlana porodica bavi poljoprivredom i da po potrebi angažuju sezonske radnike i da proizvode plasiraju u lokalne hladnjače.

Odgovarajući na pitanje novinara gradonačelnik je kazao da će se subvencije poljoprivrednicima tradicionalno deliti krajem godine.

Pogledaj takodje

Od 1. oktobra u Domovima zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa

ZZJZ Leskovac za teritoriju okruga je dobio 9000 doza vakcine protiv sezonskog gripa i izvršio …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *