Gradonačelnik Leskovca posetio hladnjaču “Maiv” u Miroševcu

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je danas sa saradnicima hladjanjuču “Maiv” u Miroševcu i potvrdio opredeljenje da lokalna vlast podrži razvoj malih i srednjih preduzeća.

 

Obilazeći Hladnjaču ”Maiv”, u vlasništvu porodice Vukadinović iz Miroševca, gradonačelnik Goran Cvetanović, izrazio je zadovoljstvo što se, umesto napuštanja sela, vlasnik opredelio da ostane na svojoj dedovini i bavi se preradom i prodajom onoga što u ovom kraju obilato rađa.

Nastala pre više od dve decenije, mala porodična fabrika, prerasla je u preduzeće sa 15 stalno zaposlenih i 30-ak sezonaca, koja iz godine u godinu povećava količinu prerađenog voća. U asortimanu su najzastupljeniji proizvodi od malina, kupina, višanja, šljiva i paprike, a kroz ”sveži” program, plasira se konzumna i industrijska kruška.

– Proizvodni kapaciteti su 700 tona. Godišnje se preradi 1.200 tona voća i povrća, od kojih trećina završi na tržištima Evropske unije, tačnije Nemačke, Francuske i Austrije, a određena količina plasira se u Tursku i Rusiju. Lokalna samouprava dosledno sprovodi praksu obilaska malih i srednjih preduzeća na teritoriji grada, kako bi se upoznala sa njihovim problemima u poslovanju, istakao je Cvetanović.

Porodične kompanije veoma su važne za poboljšanje poslovne klime u Leskovcu, nastojaćemo da pomognemo svim firmama i preduzetnicima, u širenju proizvodnje, poput ove, koja to čini zakupljujući deo kapaciteta ”Porečja” – naglasio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Vlasnik, Ivan Vukadinović nije krio zadovoljstvo što se lokalna vlast interesuje za poslovanje malih, porodičnih kompanija, videvši u tome namere nadležnih da izađu u susret ozbiljnim preduzetnicima.

– Ovo što vidite izgradili smo sopstvenim sredstvima. Sada takvih ulaganja nema, pa se možemo okrenuti širenju kapaciteta i upošljavanju većeg broja radnika. Ekonomska i privredna klima u Srbiji je odnedavno bolja, lakše se radi, te se nadamo daljem razvoju. Imamo u planu podizanje novih zasada, ali realizaciju koči činjenica da se radi o državnom zemljištu, namenjenom za davanje u zakup na period od jedne godine, a znamo da je za proizvodnju bilo kakve voćne kulture, potrebno mnogo više vremena.

Hladnjača ”Maiv” jedan je od zakupaca kapaciteta preduzeća ”Porečje” i ima izbiljne namere da, ukoliko se steknu uslovi, sa još četiri zakupca postane suvlasnik ovog, nekada moćnog poljoprivrednog kombinata, naglasio je gradonačelnik, dodajući da je pravo rešenje u udruživanju, jer koliko god bila ekonomski i privredno jaka, mala preduzeća nemaju dovoljno kapaciteta za samostalan izlazak na evropsko i svetko tržište.

S. Stojiljković / S. Stamenković

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *