Početna / DRUŠTVO / Gradonačelnik Leskovca o epidemiološkoj situaciji, dezinfekciji ulica i ulozi Vojske, volonterima i COVID centru
hotel bell

Gradonačelnik Leskovca o epidemiološkoj situaciji, dezinfekciji ulica i ulozi Vojske, volonterima i COVID centru

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović izneo je na konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije najnovije podatke o epidemiloškoj situaciji u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Cvetanović je na samom početku svog obraćanja novinarima rekao da želi da počne od lepe vesti i podatka da je troje obolelih iz Leskovca ozlečeno, a među njima i tzv. nulti pacijent koji je imao više od 200 kontakata.

-Na pragu šeste nedelje epidemije broj obolelih u Jablaničkom okrugu porastao za 34 lica i to: sa teritorije grada Leskovca 19, opštine Vlasotince 12, Bojnik jedno lice i Lebane dva. Ukupan broj obolelih od početka epidemije na teritoriji Jablaničkog okruga iznosi 110. Od tog broja u Leskovcu imamo 90 zaraženih, u Vlasotincu 14, dok u Bojniku, Lebanu i Medveđi imamo po dva slučaja obolelih. Za danas je planirano uzimanje 95 uzoraka – kazao je Cvetanović.

Gradonačelnik je izneo i podatak da je dvoje stanovnika Leskovca koji su oboleli od zarazne bolesti COVID-19 preminulo, i u ime lokalne samouprave, grada Leskovca i u svoje ime, izrazio saučešće njihovim porodicama.

-Najveći broj obolelih su zaposleni u zdravstvenim ustanovama – 49 lica i taj podatak ne treba da iznenađuje s obzirom na činjenicu da su u prvim redovima, kao i u direktnom kontaktu sa pacijentima, ali i zbog činjenice da se većina njih nesebično daje i vodi računa o pacijentima. To, složićemo se svi, nije pogodno u ovom trenutnu, ali to je smisao poziva medicinskih radnika i iskreno se nadamo da će se svi oni brzo oporaviti, kao što nam se juče vratio jedan od hirurga koji je potpuno oporavljen i spreman za dalji rad. Struktura obolelih je sledeća: 24 lekara, 17 medicinskih tehničara, 5 vozača, dve servirke i jedna spremačica – istakao je gradonačelnik Leskovca i dodao – Na udaru su i radnici u velikim kolektivima što smo mogli videti iz primera Jure i Aptiva. Novonastala situacija je da su obolela i dva radnika u Gruneru u Vlasotincu zbog čega su pod zdravstvenim nadzorom 52 lica. Na teritoriji Jablaničkog okruga ukupno je pod zdravstvenim nadzorom 1229 lica, a u Leskovcu 1060. U samoizolaciji, zbog povratka iz inostranstva, taj broj za okrug iznosi 1025 lica, a za Leskovac 842.

On je istakao da iznošenje pomenutih cifara nema za cilj da unese paniku, već da se javnost i stanovnici upoznaju sa činjeničnim stanjem, ali i da bi se ukazalo na važnost poštovanja mera koje propisuje Vlada Republike Srbije.

-Leka protiv ove bolesti nema, postoji samo prevencija, a prevencija se ogleda u tome da što veći broj naših sugrađana ostane kod kuće. Dragi sugrađani, ostanite zbog sebe, zbog svojih najbližih, zbog svih onih koji moraju da rade, a ne mogu da ostanu kod kuće. Zbog radnika u prodavnicama, apotekama, fabrikama, bankama, vidite da su najveći redovi upravo ispred banaka, radnika koji održavaju higijenu, zdravstvenog osoblja, medija koji se trude da vas izveštavaju, zbog mladih volontera koji se trude i maksimalno daju sebe kako bi olakšali ovu sutuaciju. Do ovog trenutka odgovorili su na 5769 poziva i više od 2000 puta izašli na teren i u ime grada i u svoje ime im se zahvaljujem na tome – rekao je Goran Cvetanović na konferenciji za medije.

Odgovarajući na pitanje novinara o južnokorejskoj korporaciji „Jura“, gradonačelnik je ponovio da je kao gradonačelnik učinio sve što je u njegovoj moći da zaštiti radnike i spreči dalje širenje zarazne bolesti među njima. On je naglasio da određen broj nesavesnih predstavnika nekih političkih partija zloupotrebljava situaciju i pokušava da prikupi jeftine političke poene preko raznih saopštenja bez ijednog konstruktivnog predloga, a još manje hrabrosti i inicijative da se posete pogoni ili pregovara sa rukovodstvom.

-Iako lokalna samouprava nema ovlašćenja da uređuje poslovnu politiku stranih firmi, odmah nakon što smo saznali da postoje indicije da je neko od radnika „Jure“ zaražen u nedelju, 5. aprila, u vreme trajanja policijskog časa, je održana vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije kako bismo sprečili dalje širenje. Na toj sednici smo usvojili preporuku Zavoda za javno zdravlje Leskovac po kojoj je jedino moguće održavati minimalni proces rada sa najviše 50 radnika po proizvodnom pogonu veličine 5.000 m2. Čelnici ove kompanije su insistirali na tome da 50 % radnika mora da dolazi na posao kako bi se završile neodložne porudžbine. Mi smo ostali pri tome da se poštuje preporuka struke i došli smo do toga da 180 radnika radi u njihovom najvećem pogonu koji zauzima 18.000 metara kvadratnih. Pritom su oni izdali saopštenje po kojem poručuju svojim radnicima da ne moraju da dolaze na posao ukoliko su uplašeni za svoje zdravlje, da zbog toga neće da snose nikakve posledice, te da nikome ne može zabraniti da rade ukoliko to žele – zaključio je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

Odbornici „Za Leskovac zajedno“ o prostorijama, zagađenju vazduha i saniranju posledica poplava

Odbornička grupa „Za Leskovac zajedno“ održaja je danas konferenciju za medije na kojoj je istaknuto …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *