Početna / DOGAĐAJI / Gradonačelnik Leskovca i pomoćnik ministra zaštite životne sredine obišli radove na izgradnji gradskog kolektora
hotel bell

Gradonačelnik Leskovca i pomoćnik ministra zaštite životne sredine obišli radove na izgradnji gradskog kolektora

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović danas su obišli radove na izgradnji gradskog kolektora.

Kolektor će biti igrađen u dužini od 5150 metara, i to prečnika 1.000 milimetara dužine 2.050 metara, prečnika 1.200 milimetara dužine 3.100 metara. Njegov kapacitet će biti 1300 litara u sekundi za kišno vreme, odnosno 640 litara u sekundi za period suvog vremena.

Gradonačelnik Cvetanović je prilikom obilaska istakao da je ovaj projekat veoma značajan za Leskovac, zato što se otpadne vode više neće ispuštati u Veternicu, zbog završetka Centralnog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zbog ORIO programa koji će Vlada Holandije finansirati sa 8 miliona evra, i zbog povezivanja Zelene zone na isti, gde trenutno funkcioniše fabrika Aptiv vredna 25 miliona evra i na kojoj je juče leskovačkoj kompaniji Statovac prodata parcela u vrednosti od 41 milion evra. Gradonačelnik je podsetio i da je prethodno rukovodstvo Grada u propali projekat izgradnje koletora uložilo preko 2 miliona evra.

„ Vrednost radova na izgradnji kolektora je 417,2 miliona dinara, dok je za usluge nadzora izdvojeno 46,5 miliona. Posao projektovanja i izgradnje i usluge tehničke kontrole i nadzora u ukupnom iznosu od blizu 464 miliona dinara finansira Vlada Republike Srbije preko Ministarstva zaštite životne sredine, a eksproprijaciju zemljišta na trasi kolektora finansira grad Leskovac i to u iznosu od blizu 27 miliona dinara – kazao je gradonačelnik danas i dodao da će Leskovac predstavljati novu eru u Leskovcu kada je zaštita životne sredine u pitanju i zahvalio se sugrađanima na tome što su omogućili da se kroz njihove parcele izgradi kolektor.

Pomoćnik ministra Gorana Trivana, Filip Abramović kazao je da otpadne vode predstavljaju jedan od najvećih problema danas životne sredine da je to jedan od prioriteta Ministarstva za zaštitu životne sredine.

„Ovo što se radi u Leskovcu treba da bude jedan od primera kako i u ostalim opštinama treba da se jedan ovakav projekat zahvaljujući kojem će se zaokružiti sistem prikupljanja otpadnih voda i njihov tretman kroz sekundarnu i tercijarnu obradu i bezbedno uklanjanje ostatka kako ne bi došlo do zagađenja i ispuštanja otpadnih voda u reke ili zemljište. Leskovac će biti primer kako dalje treba raditi i u ostalim opštinama i kako da se problem otpadnih voda reši na teritoriji cele Srbije“ rekao je pomoćnik ministra Abramović.

Na samom gradilištu demonstrirano je hermetičko spajanje cevi koje je predstavljeno kao najpouzdaniji i najsavremeniji način spajanja.

„U toku je kopanje jame sa razupiranjem i obezbeđivanjem zidova iskopa. Ova je radna jama za podbušenje koje treba da se radi ispod puta, dok ukupna dužina radne jame treba da bude 9 metara. Nakon iskopa i stabilizacije rova, vršiće se betoniranje zida za upiranje prese, koja će da vrši utiskivanje cevi ispod puta. Nakon utiskivanja kroz te čelične cevi provlačiće se radna cev koja ostaje trajno i to je novija tehnologija koja se ove primenjuje. Celokupan proces rada planiran je za dvadesetak dana“ – kazao je Nikola Andaunović, izvođač radova iz firme VETRIKOM.

Pogledaj takodje

Isplaćeno 15,5 mioliona dinara za projekte iz oblasti socijalne zaštite

Foto: arhiva Lokalna samouprava grada Leskovca isplatila je danas polovinu palnirane sume koja je obezbeđena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *