Početna / DRUŠTVO / Filip Mihajlović učesnik kampa dokumentarnog filma

Filip Mihajlović učesnik kampa dokumentarnog filma

Filip Mihajlović, učenik trećeg razreda Gimnazije „Stevan Jakovljević“ će od 9. do 23. avgusta avgusta biti jedan od polaznika filmskog kampa za mlade Slobodna zona junior.

On je selekciju za učešće na ovom kampu prošao u uzrasnoj kategoriji od 15 do 19 godina. Na ovogodišnji konkurs za letnji kamp društveno-angažovanog dokumentarnog filma stiglo je preko 150 prijava mladih iz cele Srbije. Kamp će trajati dve nedelje u avgustu na Divčibarama i još nedelju dana u januaru meseca naredne godine.

Ovaj program je namenjen mladima koji filmskim jezikom i estetikom žele da istraže aktuelne društvene kontekste kroz kreiranje angažovanog filma.
Na kampu će se po scenarijima čiju su autori neki od sadašnjih polaznika raditi osam filmova i oni će ući u selekciju za filmski festival Slobodna zona evropskog i omladinskog filma.

Filip Mihajlović je veoma zadovoljan što će učešćem na ovom filmskom kampu dobiti još jednu priliku da nauči nešto novo iz oblasti filma jer će profesionalci iz sveta filma polaznike kampa upoznati sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma, pisanjem scenarija, dramaturgijom, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka.

Glavni kriterijumi na osnovu kojih je komisija izabrala učesnike kampa je autentičnost i ideja za dokumentarni film. Komisiju čine Rajko Petrović, direktor festivala Slobodna zona junior, Branka Pavlović, selektor festivala i Olivera Ranđić, koordinatorka programa Slobodna zona junior.
Program Slobodna zona junior je uspostavljen 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta i da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih.

Inače, Filip Mihajlović je prošle godine osvojio treće mesto kao učesnik konkursa Kultura na DAR 6, koji je organizovalo Društvo za adademski razvoj, a nagrade dodeljene u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu. Tom prilikom Filip je nagrađen za film „Gradac“.

S obzirom da se Filip od ranih đačkih dana interesuje za fotografiju, film i istraživanje istorije Vlasotinca i okoline, ne čudi činjenica da on trenutno vredno radi na još jednom dokumentarnom filmu o Vlasotincu, na neispričanoj priči o ovoj varoši.

Pogledaj takodje

U Turekovcu uklonjena divlja deponija i uređen prostor oko mosta na reci Jablanici

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca , u saradnji sa JKP „Komunalac“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *