Početna / DRUŠTVO / ENERGETSKA EFIKASNOST: Završeni radovi na sanaciji OŠ „Vasa Pelagić“

ENERGETSKA EFIKASNOST: Završeni radovi na sanaciji OŠ „Vasa Pelagić“

U OŠ „Vasa Pelagić“ završeni su radovi na rekonstrukciji ovog objekta. Radove je finansirala EU preko razvojnog programa EU Pro a uređen je celokupni objekat i energetska sanacija istog.

Tim povodom ovu školu posetio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je ovom prilikom istakao da je u njeno renoviranje etapno ulagano.

„Završetkom radova na renoviranju fasade, krova, zameni oluka i gromobranske konstrukcije, nabavke opreme, škola je dobila prijatniji, komforniji i moderniji ambijent. Ovaj projekat, vredan oko je 218.000 evra, a realizovan je uz finansijsku pomoć Evropske unije, koja je preko EU PRO programa obezbedila 150.000 evra, a ostatak sume je izdvojen iz budžeta grada. Pored toga, grad je finansirao sanaciju jednog toaleta iznosom od 1,3 miliona dinara, a ostali toaleti će u najskorijoj budućnosti biti rekonstruisani – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Direktor škole Aleksandar Cincar Janković, izrazio je zadovoljstvo povodom završetka radova koji će unaprediti kako izgled tako i kvalitet vaspitno – obrazovnog rada, i ovom prilikom je podelio zahvalnice svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje.

U ovoj ustanovi je ujedno danas organizovna i edukacija prosvetnih radnika o energetskoj sanaciji.

„Ovo je druga škola u Leskovcu čiju je energetsku sanaciju podržala Evropska Unija, u saradnji sa vladama Švajcarske i Srbije. Đaci i nastavnici ove škole će sada imati značajno bolje uslove za učenje i rad a to je upravo cilj našeg projekta. Radovi koji su obuhvatili renoviranje fasade i krova doprineće energetskoj efikasnosti, odnosno zaštiti životne sredine i smanjenju troškova koji su potrebni za održavanje ovakve škole. Takođe značajno je što je paralelno sa građevinskim radovima pažnja bila usmerena i na edukaciji, kako nastavnog osoblja tako i dece, na temu kako i zašto je važno da mudro koristimo energiju – kazala je menadžer sektora za infrastrukturu EU PRO programa kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Dragana Novaković.

Pogledaj takodje

Preporuka fabrikama u Vlasotincu da prekinu proizvodnju ili rade na minimumu u narednih 14 dana

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, u vezi sa COVID-om 19, kao i prognoze stručnjaka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *