Početna / DRUŠTVO / ELEKTRIFIKACIJA POLJA – Za više od 100 hektara zemlje 20 km mreže i sedam trafo stanica
Dionis Restoran

ELEKTRIFIKACIJA POLJA – Za više od 100 hektara zemlje 20 km mreže i sedam trafo stanica

U elektrifikaciju polja,  važnom poslu kroz koji se proizvodjačima obezbedjuju velike uštede, Leskovac, inače lider u Srbiji, do sada je uložio 68 miliona dinara. Niskonaponska mreža, dugačka je 37 kilometara, a ona će uskoro biti proširena, jer se u ataru Vinarca postavljaju stubne trafostanice, što je preduslov za priključivanje pumpi za navodnjavanje.

Radovi na elektrifikaciji polja u Vinarcu, vredni su 38 miliona dinara. Stubovi su već postavljeni i očekuje se njihovo povezivanje na visoki napon, nakon čega će se, izmedju svake trafostanice, moći da priključe pumpe za navodnjavanje. Samo kroz zamenu dizel goriva električnom energijom, proizvodjači, priključeni na mrežu, godišnje štede od 3 do 7 hiljada evra.

„Troškovi će se sedmostruko smanjiti, a to ni za jedno domaćinstvo, pogotovo ona veća, nije zanemarljiva ušteda. Za priključak se prijavilo 128 proizvodjača, sa površinom od oko 100 hektara.  Osim uštede, elektrifikacija polja donosi i druge benefite: zaštitu životne sredine, jer ovakav vid navodnjavanja isključuje emisiju izduvnih gasova, povezivanje rasvete u letnjim mesecima i ugradnju video-nadzora, kako bi poljoprivrednici i od kuće mogli da nadziru svoje zasade, ističe gradonačelnik Goran Cvetanović.

Za kantu dizel goriva treba izdvojiti 1.600 dinara, a ta količina dovoljna je da se podmire tek jednodnevne potrebe prosečnog domaćinstva pri navodnjavanju. S druge strane, jednomesečni račun za struju, po jednom brojilu na obradivom zemljištu, ne bi trebalo da prelazi cifru od dve hiljade dinara. Računica više nego jasna.

„Elektrifikacija polja je za nas proizvodjače ne jedan, nego nekoliko koraka na  bolje.  Godišnja ušteda je ogromna, a verujem da će se ovakvi uslovi odraziti i na kvalitet naših proizvoda. Meštani Vinarca su zadovoljni što učestvuju u o velikom projektu, a posebno članovi Udruženja “Andjeli“, koji su inicirali ovaj značajan posao.

Vinarački kraj čuven je po proizvodnji povrća, koje se tokom leta gotovo svakodnevno zaliva. Kako se čulo, elektrifikacijom polja obuhvaćeno je 100 hektara oranica, a ukupna dužina mreže dostići će, prema procenama, 20 kilometara.  

S.Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčanima predstavljen novi broj Leskovačkog glasnika

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra danas je podeljen novi broj Leskovačkog glasnika. Tim povodom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *