hotel bell

Ekonomska škola pobednik takmičenja „Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama“

Prvo regionalno takmičenje srednjih škola „Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama“,realizovano je danas u prostorijama Visoke poslovne škole.

Organiztor ovog takmičenja je Odsek za izložbe i edukaciju Narodne banke Srbije u saradnji sa Odsekom Visoka poslovna škola Leskovac.

Maturanti srednjih ekonomskih škola, ukupno 9 ekipa iz južne Srbije nadmetali su se u poznavanju ličnosti sa starih novčanica.

Pobedu, odnosno prvo mesto je odnela ekipa Ekonomske škole iz Niša, drugo mesto dele ekipe iz TŠ Bojnik ,Trgovinsko ugostiteljske škole Leskovac i škole Sveti Sava iz Bujanovca. Dok je treće mesto zauzela leskovačka Ekonomska škola i Vožd Karađorđe iz Lebana.

Ranko Stanijević iz Odseka za edukaciju Narodne banke Srbije, ističe da je cilj ovog takmičenja upoznavanje mladih sa monetarnom istorijom Srbije i identifikacija mladih sa znamentim ličnostima koje su predstavljene kroz našu istoriju u novcu.

„Osnovni cilj je da se učenici upoznaju sa monetarnom istorijom Srbije ali i sa likom i delom znamenitih ličnosti koji su krou tu istoriju predstvaljeni na novcu. Izuzetno sam zadovoljan kako naši srednjoškolci iz Niša, Leskovca, Bojnika, Lebana, Bujanovca poznaju i prepoznaju znamenite ličnostti na novčanicama.Danas su se takmičeli učenici iz devet škola, po četiri maturanta u jednom timu. Pobednike očekuje na proleće državno finale koje će biti organizovano u Nišu.“

Kapiten pobedničkog tima, odnosno Ekonomske škole iz Niša, Đurić Kristina ističe da takmičenje nije bilo teško, da se nisu posebno prpremali već su ova znanja stekli kroz redovnu nastavu.

„Ceo tim, odnosno moji drugovi i ja smo na smeru Službenik u bankarstvu i osiguranju, tako da se od nas i očekuje da znamo sve o novčanicama. Ovo je bilo jako lepo lepo iskustvo – zaključuje Đurićeva.

Check Also

Vlada ograničila cenu ulja, šećera i brašna

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica …

Оставите одговор