hotel bell

Dveri protiv izgradnje novog parka i izmeštanja spomenika Tome Zdravkovića

Povodom najave početka izgradnje osporavanog i dugo godina obećavanog gradskog trga na mestu današnjeg gradskog parka, želimo da ukažemo i ovoj vlasti i svakome ko će u narednom periodu upravljati gradskim budžetom, odnosno novcem svih nas, da u gradu koji je pri samom dnu gradova Srbije po visini zarade, a na samom vrhu po stepenu siromaštva, jednostavno mora da postoji nešto što normalna društva zovu prioritet.

S tim u vezi, pitamo aktuelnu vlast, da li zaista veruje da je izgradnja trga pokazatelj dolaska nekog novog zlatnog doba Leskovca? Da li je nešto ovako potrebno gradu i to baš na tom mestu, jer je postojeći gradski park i ovakav predivan i predstavlja simbol grada i jedno je od retkih mesta u Leskovcu koje se posetiocima ureže u dugo i prijatno sećanje? Da li je zaista moguće da jedan trg zaustavi dramatično smanjenje broja stanovnika i sveprisutnu bežaniju mladih i školovanih? U trenutku kada ulazimo u anale, jer je naš Dom zdravlja na pragu odlaska u stečaj, čime je pravo građana na besplatno lečenje ugroženo, samo po sebi se nameće pitanje, da li je ova sredstva bilo moguće drugačije utrošiti? Prosto je nezamislivo, da u gradu i okolini poznatoj po paprici i ostalom povrću, po marketima i pijacama dominira uvezeno povrće iz Albanije, pa stoga pitamo, da li su ova sredstva mogla biti preusmerena na razvoj poljoprivrede i ostanak mladih na selu, koje nam i onako propada?

To što se izmešta spomenik Tomi Zdravkoviću, koji je proslavio ovaj kraj, a sam spomenik je postao neizbežan turistički detalj, na neko drugo, manje vidljivo mesto, govori o nedostatku smisla za promociju onih koji vode grad, ali i o ogromnoj količini sujete koja se ne može sakriti, jer svi znamo ko je i za čiji je mandat spomenik podignut.

Naravno da postoji još mnogo načina kako su navedena sredstva mogla biti utrošena, ali je i apsolutno jasno da je nakon tri godine vlasti, a pred ulazak u neku novu predizbornu trku, potrebno nešto što će skrenuti pažnju i „pokriti“ sva ona loša činjenja, ali i nečinjenja iz prethodnog perioda, pa makar bilo i nešto ovog tipa što osim novih zaduženja neće doneti nikakvu dugoročnu korist građanima Leskovca.

Informativna služba GrO Dveri Leskovac

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор