OKTOBARSKE NAGRADE Svi dobitnici Pohvala

Objavljeno u kat. Društvo oktobar 11 2017

Skupština Grada Leskovca na predlog Odbora za priznanja donela je Odluku o dodeli Oktobarskih nagrada - Pohvala za 2017. godinu.

Jednoglasnom odlukom odbornika dobitnici Oktobarske nagrade Pohvala - dodeljene su:

DR GORDANI SAVIĆ, direktorki Ustanove za odrasle i starije "Leskovac" u Leskovcu

Za izuzetan doprinos i rezultate ostvarene u oblasti pružanja socijalnih usluga odraslim i starijim licima.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Dr Gordana Savić, kao direktor Ustanove za odrasle i starije "Leskovac" u Leskovcu ostvarila je izuzetne rezultate, a posebno za razvoj novih i osnaživanje postojećih socijalnih usluga, uspostavljanje direktne pomoći i podrške starim i nepokretnim, uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje za podršku starim licima, animiranje predstavnika svih relevantnih institucija i udruženja građana za razumevanje potreba i podrške starim osobama kao i podsticanje šire javnosti i podizanje svesti običnih ljudi za prepoznavanje i reagovanje na potrebe i probleme starih. 
Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da dr Gordani Savić dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

 JELENI STANOJEVIĆ, treneru karate kluba "UNSU" Leskovac

Za izuzetan doprinos i rezultate ostvarene u oblasti sporta, kao i za promociju grada Leskovca.
Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:
Jelena Stanojević rođena je 14.07.1988. godine u Leskovcu, trener karate kluba "UNSU" iz Leskovca, potpredsednik Fudokan karate Saveza Srbije, selektor Fudokan Saveza Srbije, nosilac majstorskog zvanja crni pojas 5 dan. U 2016. i 2017. godini je ostvarila značajne rezultate kao pojedinac - takmičar, ali i kao trener karate kluba "UNSU" i Nacionalni trener (selektor) Fudokan Karate Saveza Srbije. Jelena je u svojoj 22-dvogodišnjoj takmičarskoj karijeri osvojila više od 600 medalja na domaćim turnirima, prvenstvima Srbije, međunarodnim, evropskim i svetskim šampionatima.
Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da Jeleni Stanojević dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

DRAGANU ĐOKIĆU, master matematičaru, doktorantu Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
Za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na master i doktorskim akademskim studijama Matematičkog fakulteta u Beogradu.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Dragan Đokić rođen je 24.02.1992. godine u Leskovcu. Osnovnu školu završio je u Grdelici, a Gimnaziju u Leskovcu. Osnovne akademske studije Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu završio je 2015. godine, master akademske studije 2016. godine, a odmah potom i upisao doktorske studije. 
Dobitnik je brojnih nagrada, i to: prva nagrada na državnom takmičenju srednjih škola iz matematike 2009. godine u Leskovcu, prva nagrada na državnom takmičenju srednjih škola iz matematike 2010. godine u Kragujevcu, druga nagrada na državnom takmičenju srednjih škola iz matematike u Nišu 2011. godine, pet prvih i jedno drugo mesto na okružnim takmičenjima iz matematike, drugo mesto na okružnom takmičenju iz ruskog jezika, pohvala dekana Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu za ostvaren izuzetan uspeh u toku studija 2013., 2014. i 2015. godine, pohvala prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića 2011. godine, stipendija Fonda za mlade talente "Dositeja" 2014-2016., stipendija Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja. Član je Komisije na Državnom takmičenju iz matematike, od 2016. godine. 2015. godine objavio je rad "Dvorazemera" Tangenta 79/3.
Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da Draganu Đokiću dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

 JKP "VODOVOD"LESKOVAC
Za izuzetan doprinos unapređenju uslova vodosnabdevanja grada i društveno odgovorno ponašanje.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Preduzeće za snabdevanje grada vodom formirano je januara 1954. godine, kada i započinje etapa intenzivnog eksploatisanja rezervi podzemnih voda. Skupština opštine Leskovac na zajedničkoj sednici svih veća od 26.3.1990. godine donela je Odluku o organizovanju preduzeća pod nazivom JKP Vodovod Leskovac sa sedištem u ulici Pana Đukića broj 14.
Puštanjem u rad vodosistema Barje 21.04.2011. godine u klisuri reke Veternice, rešena je dugoročna i trajna orijentacija za snabdevanje vodom grada Leskovca, prigradskih naselja i okolnih mesta, obezbeđujući pri tom zdravu, higijenski ispravnu vodu mnogim budućim generacijama.
JKP „Vodovod“ predstavlja organizaciono i strukturalno složeno preduzeće, čija je pretežna delatnost sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode. Bunari su rezervno izvorište, a svi stanovnici se od 2017. godine snabdevaju vodom iz fabrike vode u Gorini.
Danas je Vodovod jedno od najuspešnijih javnih preduzeća, iako je pre samo pet godina bilo u velikim finansijskim problemima.
Promenom rukovodećeg tima na čelu preduzeća, zaustavljeno je kašnjenje zarada i podignut, tada nizak, kvalitet pruženih usluga. Svi ekonomski pokazatelji i redovno servisiranje obaveza takođe su na strani uspešnog poslovanja ovog preduzeća. 
Rezultati podizanja kvaliteta rada vidljivi su na svakom koraku duž naših ulica. 
Rekonstrukcija vodovodne mreže, izlaženje u susret potrebama građana, starih, mladih, osoba sa invalidetom, dece, kao i brze intervencije zbog kojih se čuju pohvale stanovnika Leskovca, jesu obeležja ovog preduzeća. 
Savremen pristup izazovima, praćenje trendova, standardizacija usluga, poštovanje zakona, bliski kontakt s potrošačima, transparentnost, eksterna saradnja sa relevantnim subjektima, uspešna reorganizacija unutar samog preduzeća, da svi rade i zarađuju svojim radom, takođe su vid odgovornog rukovođenja. 
Smena generacija je prirodni sled, tako da su i danas vrata za prijem novih stručnjaka otvorena i mnogi žele da realizuju stečena znanja na svojim fakultetima upravo u ovom preduzeću. 

Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da JKP "VODOVOD" dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

 IGM "MLADOST" LESKOVAC
Za izuzetan doprinos razvoju proizvodnje građevinskog materijala i razvoj privrednog ambijenta u Leskovcu.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Kompanija „Mladost“ sa svojim fabrikama u Leskovcu i Vlasotincu spada u red najuspešnijih i najznačajnijih proizvođača keramičkih crepova i blokova za zidanje u regionu.
Intenzivan razvoj ove fabrike, sa poslovnom tradicijom od preko sto godina, počinje privatizacijom 2004. godine, a investicijama u najkvalitetniju opremu, u ljudske resurse i savremenu organizaciju od fabrike lokalnog karaktera stvorena je moderna kompanija čiji se proizvodi plasiraju na prostoru čitavog Balkana.
Ukupna ulaganja u savremenu opremu i tehnologiju iznose oko 22 miliona evra. Kompanija „Mladost“ zapošljava oko 300 radnika.
Proizvodnja pre privatizacije iznosila je 7,5 miliona jedinica godišnje, a danas preko 35 miliona komada crepa savremenog dizajna vrhunskog kvaliteta. 
Proizvodnja blokova u pogonu u Vlasotincu pre privatizacije iznosila je 9,8 miliona komada godišnje, a sadašnja proizvodnja premašuje cifru od 24 miliona jedinica različitog asortimana.
Proizvodi kompanije „Mladost“ danas se izvoze u Bugarsku, Makedoniju, Rumuniju, Albaniju i Crnu Goru što iznosi 45% ukupne prodaje.
U okviru planova za dalji razvoj sagledavaju se nova ulaganja u modernizaciju proizvodnog procesa, proširenje asortimana proizvoda i osvajanje novih tržišta.
Reč je o kompaniji koja je tokom svog postojanja pokazala odgovornost prema sredini i brigu za zajednicu u kojoj posluje.
Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da kompaniji IGM "MLADOST" dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

 SZTR "DIT'S" LESKOVAC
Za rezultate ostvarene u proizvodnji i prometu nameštaja i tekstilnih proizvoda i razvoj privrednog ambijenta u Leskovcu.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Samostalna zanatsko-trgovinska radnja“DIT'S“ Leskovac osnovana je 1999. godine sa sedištem u Leskovcu na adresi „Masarikov trg bb“ i proizvodnim pogonom u selu Turekovac, u privatnom vlasništvu tekstilnog inženjera Slaviše Cvetkovića.
Danas se “DIT'S“ bavi proizvodnjom i prometom nameštaja i tekstilnih proizvoda za domaćinstvo i hotelijerstvo. Zapošljava 25 radnika, a prošle 2016. godine ostvaren je promet u visini od 600.000 evra.
Veći deo svojih proizvoda plasira na domaće tržište, ali i izvozi u Hrvatsku i Crnu Goru.
Reč je o privrednom subjektu koji ima nameru da proširi svoju proizvodnju i zaposli nove ljude, s obzirom na to da postoje zaključeni predugovori sa inopartnerima za izvoz robe u Švedsku u vrednosti od oko 500.000 evra. 
Pored toga, SZTR “DIT'S“ je kroz više organizovanih akcija pokazao da je društveno odgovorno preduzeće.
Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da SZTR "DIT'S" LESKOVAC
dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

 CENTRU ZA SOCIJALNI RAD LESKOVAC
Za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti socijalne zaštite i doprinos sveukupnom poboljšanju kvaliteta socijalne zaštite u Leskovcu.
Obrazloženje za donetu Odluku je sledeće:
Centar za socijalni rad u Leskovcu je osnovan 21. maja 1961. Osnivač Centra za socijalni rad je grad Leskovac. Kao organ starateljstva i kao primarna ustanova socijalne zaštite realizuje brojne i odgovorne programske zadatke iz oblasti socijalne zaštite, porodično-pravne zaštite i proširenih prava i usluga socijalne zaštite.
Svoj rad zasniva na osnovnim zakonima i to: Porodični zakon; Zakon o socijalnoj zaštiti; Pravilnik o organizaciji; normativima i standardima rada Centara za socijalni rad. U vršenju javnih ovlašćenja Centar, kao ustanova socijalne zaštite i kao organ starateljstva postupa u skladu sa normativima i standardima utvrđenim Pravilnikom. U vršenju drugih poslova utvrđenih zakonom Centar postupa po standardima i normativima koje utvrđuje grad Leskovac.
Centar za socijalni rad u Leskovcu je zbog dobre organizacije rada, stalnog unapređenja usluga i konstantnih ulaganja u zaštitu korisnika, prepoznat kao jedna od najreprezentativnijih ustanova socijalne zaštite u Srbiji.
U poslednje tri godine, a na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, Centar za socijalni rad Leskovac je, uz pomoć lokalne samouprave, licencirao veliki broj usluga. Najveći uspeh je licencirana usluga ,, Prihvatilišta za žene i decu žrtava nasilja u porodici – sigurna kuća“ koja je i prva licencirana usluga te vrste u celoj Republici. Ovu uslugu Centar za socijalni rad Leskovac pruža u renoviranom objektu, koji je opremljen najsavremenijim uređajima potrebnim za maksimalnu bezbednost žrtava porodičnog nasilja, od video nadzora koji je povezan sa PU Leskovac, do fizičko-tehničkog obezbeđenja. 
Centar je uz podršku lokalne samouprave, takođe, licencirao i ,,Uslugu pomoć u kući“ koju pruža najstarijim građanima našeg Grada.
U Centru postoji i soba za viđenje u kontrolisanim uslovima - takozvana ,,skrin soba“, koja je takođe opremljena najsavremenijim tehničkim uređajima potrebnim za praćenje viđenja i kao takva je jedinstvena u Srbiji.
Poslednjih nekoliko godina Centar za socijalni rad Leskovac organizuje i letovanje za decu koja se nalaze u hraniteljskim porodicama i po ovoj aktivnosti je jedini Centar u Srbiji.
Da bi svoje usluge približio podjednako svim građanima sa teritorije grada, Centar za socijalni rad Leskovac je otvorio i dve izdvojene kancelarije sa sedištima u naseljenim mestima Brestovac i nedavno u naseljenom mestu Vučje.
Ova ustanova uspostavila je i unapredila saradnju sa velikim brojem organizacija civilnog društva, od kojih je dobila veliki broj pohvala i priznanja. 
Kvalitet rada ove ustanove prepoznalo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je uvrstilo leskovački Centar za socijalni rad u najbolje u Srbiji i predstavilo leskovački Centar kao primer dobre prakse na koji treba da se ugledaju i druge ustanove ovog tipa u zemlji.

Zbog svega navedenog Odbor je odlučio da Centru za socijalni rad Leskovac dodeli nagradu grada Leskovca - Pohvalu za 2017. godinu.

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.