ODLUKA I OBRAZLOŽENJE Dobitnici Oktobarskih nagrada Leskovca - Medalja za 2017.

Objavljeno u kat. Društvo oktobar 11 2017

Skupština Grada Leskovca na predlog Odbora za priznanja donela je Odluku o dodeli Oktobarskih nagrada - medalja za 2017. godinu. 

Jednoglasnom odlukom odbornika dobitnici Oktobarske nagrade - dodeljene su:

- MARKU STOJANOVIĆU,

strip autoru i ovogodišnjem laureatu Priznanja za doprinos srpskom stripu za 2017. godinu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, za izuzetan doprinos razvoju stripa i promociji Leskovca u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

 

Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:

Marko Stojanović profesor engleskog jezika, strip teoretičar, scenarista, crtač i predavač u leskovačkoj školi stripa, dobitnik je najveće strip nagrade u Srbiji - priznanje za doprinos srpskom stripu za 2017. godinu. Reč je o prestižnoj nacionalnoj nagradi koja se već 15 godina dodeljuje na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu i predstavlja najviše priznanje u ovoj oblasti. Ovo je ujedno i nagrada za životno delo, a ako se uzme u obzir da Marko Stojanović ima 39 godina, jasno je da ova činjenica posebno dobija na značaju, imajući u vidu da je ubedljivo najmlađi dobitnik ove nagrade, od kako se ona dodeljuje. Marko je uz to i jedini građanin Srbije južno od Beograda koji je dobio ovo priznanje u istoriji njegovog postojanja.

Dobitnik je i mnogih drugih priznanja. Za doprinos stripu Makedonije 2013. godine dodeljena mu je nagrada na Međunarodnom salonu u Velesu, a 2016. godine na izložbi LESKOVAC SOFIJA PREKO VEKOVNIKA, uručena mu je nagrada Aleksandar Denkov za doprinos i popularizaciju bugarskog stripa. Vredno pomena je i da je Stojanović jedini stranac u Makedoniji i Bugarskoj kome su uručene ove nagrade.

Zbog svega navedenog Odbor je predložio da se Marku Stojanoviću dodeli Okobarska nagrada Leskovca - Medalja za 2017. godinu.

- BRATISLAVU ANĐELKOVIĆU,

slikaru, donatoru, dobitniku brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja za izuzetan doprinos razvoju slikarstva i promociju Leskovca.

Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:

Bratislav Anđelković, rođen je 6.3.1953. godine u Lebanu, a od 1959. godine živi u Vučju. Srednju umetničku školu završio je u Peći, a slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Prištini. Od 1971. godine aktivno se uključio u likovni život Srbije. Bio je član Milićeve mačvanske slikarske škole i zajedno sa njim imao mnogo zajedničkih izložbi. Izlagao je dva puta u kući Đure Jakšića, u vili princa Đorđa Karađorđevića, Domu vazduhoplovstva u Zemunu, Bogatiću (1995. godine zajednička izložba sa Milićem od Mačve), u manastiru Rakovica (izložba portreta Patrijarha Pavla), Ruskom domu, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i mnogim drugim mestima.

Donator je mnogih slika za škole, bolnice, a njegovo delo Sveti Simeon Mirotočivi na kamenoj ploči, kao poklon grada Leskovca, krasi grad Sombor. O liku i delu Bratislava Anđelkovića snimana su i dva dokumentarna filma koja su dobila oko 20 priznanja u svetu, a Batine slike se pojavljuju i u filmu o Patrijarhu Pavlu. Likovni kritičar Dušan Milovanović uvrstio ga je među deset najvećih srpskih slikara. Bratislav je izlagao u Italiji, Holandiji i mnogim drugim zemljama. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada i njegovo ime ušlo je u Enciklopediju Pravoslavne srpske umetnosti kao ime "najboljeg slikara u efektu zbiranja svetlosti".

Zbog svega navedenog Odbor je predložio da se Bratislavu Anđelkoviću dodeli Okobarska nagrada Leskovca - Medalja za 2017. godinu.

- LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU,

za organizaciju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) koji je proteklih deset godina okupio najveća rediteljska i glumačka imena iz Srbije i bivše Jugoslavije i promociju Leskovca kao organizatora najrespektabilnijeg filmskog festivala u regionu.

Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) pokrenut je 2008. godine, u cilju promocije filmskih stvaralaca i njihovih dela sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je jedini festival u Evropi koji okuplja i nagrađuje reditelje, a osobenost se sastoji i u činjenici da svake godine neki od najboljih filmskih stvaralaca sa ovih prostora dobija nagradu koja nosi ime našeg proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića za doprinos afirmaciji filma. Dosadašnji dobitnici su: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac i Emir Kusturica, kome je priznanje uručeno ove godine, na desetogodišnjicu postojanja ovog festivala.

Velika imena srpske i jugoslovenske kinematografije učinila su da se za Leskovac daleko čuje i da naši sugrađani mogu biti ponosni na festival koji se već uvrstio među najrespektabilnije filmske festivale u regionu. Leskovački internacionalni festival filmske režije spada među glavne promotere filmova na prostoru bivše Jugoslavije. Njegovo obeležje nije samo to što uspeva da okupi filmske stvaraoce sa ovih prostora, već i što omogućava kvalitetnu saradnju autora i razmenu njihovih iskustava.

Zbog izuzetnog doprinosa ovog festivala koji je Leskovac pozicionirao kao važan centar kulture u Srbijij i regionu, na obeležavanje jubilarne 10. godišnjice njegovog postojanja, Odbor predlaže da se Leskovačkom kulturnom centru, kao organizatoru ove prestižne manifestacije, dodeli Oktobarska nagrada Leskovca – Medalja, za 2017. godinu.

- KAMERNOM ORKESTRU „AMOROSO“,

zbog izuzetnog doprinosa razvoju muzičke kulture u Leskovcu i promociji Leskovca širom Srbije i sveta tokom petnaestogodišnjeg uspešnog rada.

Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:

Kamerni gudački orkestar „Amoroso“ formiran je marta 2002. godine pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Ove godine obeležava 15 godina uspešnog rada, tokom kojih je održao preko 130 koncerata u zemlji i inostranstvu i na najbolji način promovisao Leskovac širom Srbije i sveta.

Orkestar čine profesionalni muzičari iz Leskovca i Niša. Na repertoaru ansambla su dela umetničke muzike od baroka do XXI veka. Ansambl je aktivni učesnik umetničkog života Leskovca, ne samo svojim koncertima već i učešćem na manifestacijama: Leskovački internacionalni festival filmske režije, Strings, Noć muzeja, Samit Eks Ju fotografa, LEDAMUS i dr.

Brojni solisti iz zemlje i inostranstva nastupali su sa ovim ansamblom, od leskovačkih, preko solista iz zemlje i zemalja regiona sa kojima neguje poseban vid saradnje, do svetski poznatih imena. Sarađivao je takođe i sa brojnim ansamblima iz zemlje i inostranstva i izvodio dela leskovačkog autora Ivana Vasića.
Poseban program “Amoroso i mladi talenti” omogućava talentovanim učenicima i studentima nastup sa orkestrom, što je odličan način da Kamerni orkestar „Amoroso“ pruži podršku mladim talentima. Od 2012. do 2016. godine ovaj program realizovan je kao Muzički susreti dr Mira Ivanović u znak sećanja na leskovačkog lekara i humanistu, velikog prijatelja i mecene mladih talenata Leskovca.

Kamerni orkestar “Amoroso” izdao je CD sa numerama klasične muzike napisanim za orkestar i orkestar i soliste, gde su se kao solisti predstavili poznata pijanistkinja Dubravka Jovičić i leskovački klarinetista Marko Đorđević.  Nastupi orkestra u okviru festivala LEDAMUS (Leskovački dani muzike) čine okosnicu ove manifestacije od osnivanja festivala 2009. godine. Kamerni orkestar „Amoroso“ realizovao je niz značajnih projekata koje su podržali Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac, kompanija „Zdravlje Aktavis“ i dr. U godini kada obeležava 15 godina postojanja, ansambl je realizovao 8 koncerata, a na kraju 2017. godine leskovačkoj publici podariće još jedan spektakularan koncert na kojem će nastupiti i violinista svetskog glasa Stefan Milenković.

Zbog celokupnog doprinosa razvoju kulture u Leskovcu i promocije našeg grada u najpozitivnijem svetlu, Odbor predlaže da se Kamernom orkestru Amoroso dodeli Oktobarska nagrada Leskovca – Medalja za 2017. godinu.

- GRADSKOM DEČIJEM HORU „ZVEZDICE“,

za izuzetne rezultate postignute na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, afirmaciju tradicije horskog pevanja i promociju Leskovca kroz uspešan petnaestogodišnji rad.

Obrazloženje za donošenje ove Odluke je sledeće:

Gradski dečiji hor ''Zvezdice'' formiran je 2002. godine pod pokroviteljstvom UNDP-a i Grada Leskovca. Hor okuplja decu uzrasta od 5 do 17 godina, afirmišući tradiciju horskog pevanja. Veoma brzo, hor se izborio za svoje mesto na muzičkoj sceni Srbije, pružajući nesumnjivo veliki doprinos razvoju i negovanju umetnosti i kulture u gradu, ali i čitavom regionu. Od samog osnivanja na čelu hora je dr Jelena Cvetković Crvenica.

U dosadašnjem radu hor je više puta bio u prilici da se svojim nastupima predstavi brojnoj publici širom Srbije, u Makedoniji, Bosni, Bugarskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Sloveniji, Rumuniji i Austriji. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu:

- Internacionalni festival dečjih i omladinskih horova, Bratislava, Republika Slovačka – pobednik kategorije, specijalna nagrada za kulturu pevanja, specijalna nagrada za najimpresivniji nastup (2011);

- Međunarodni horski festival, Ohrid – 1. nagrada, specijalna nagrada za najbolji scenski nastup (2013);

- FEDEHO, Beograd – Gran pri (2014), 1. nagrada za najbolje izvedenu umetničku kompoziciju, 1. nagrada za najbolji scenski nastup (2016);

- Internacionalno takmičenje horova, Rimini, Italija – 2. nagrada (2015);

- Valjevski festival horova, Valjevo – Gran pri (2016);

- Međunarodni horski susreti, Banja Luka (2010);

- 48. Mokranjčevi dani, Negotin (2013);

- TRILME - Poznanj, Poljska (2014);

- VOKS MUNDI, Temišvar, Rumunija (2016) gde je nastupao sa Nacionalnim radio–televizijskim horovima Rumunije i Bugarske.

- Humanitarni koncert horova "Deca pevaju za decu - pomozimo Tiršovoj" u Beču (2016);

Uspešno je realizovao projekte Ministarstva kulture RS: Pod sjajem zvezdica (2010); Igra žica i glasnica (2011); Tragom nezaborava (2012); DAN (2014).
Hor je objavio dva kompakt-diska: U ritmu Evrope, (2014) i DAN (2015) snimljen za potrebe emitovanja Radio Beograda, i objavljen je u reviji klasične muzike u Srbiji „Muzika klasika“.  Prema mišljenju kritičara časopisa „NIN“ koncert „Dan“ je svrstan u 5 najznačajnijih muzičkih događaja u 2014. godini u Srbiji. U septembru 2011. godine počeo je sa radom mlađi hor „Tviti Zvezdice“ koji okuplja decu uzrasta od 5 do 11 godina i kod najmlađih razvija ljubav prema muzici i horskom pevanju. Gradski dečji hor „Zvezdice“ u 2017. godini obeležava 15 godina postojanja i uspešnog rada.

Zbog svih navedenih uspeha i doprinosa razvoju kulture tokom 15 godina, Odbor predlaže da se Gradskom dečijem horu „Zvezdice“ dodeli Oktobarska nagrada Leskovca – Medalja za 2017. godinu.

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.