Obeležen Dan oslobođenja Leskovca u Prvom Svetskom ratu

Objavljeno u kat. Društvo oktobar 06 2017

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima, u Leskovcu je obeležen 7. Oktobar dan oslobodjenja grada u Prvom svetskom ratu.

 

Komemorativnom skupu, povodom obeležavanja Dana oslobodjenja Leskovca u Prvom svetskom ratu, prisustvovao je veliki broj civilnih i vojnih zvaničnika i gradjana, a o istorijskim činjenicama i zastrašujućoj  hrabrosti srpskih boraca, govorio je član gradskog veća, Božidar Vučković.

On je podsetio na to da su Srbi  na ovaj dan pre 99 godina, potpomognuti saveznicima bili stacionirani u Grdelici, spremajući se za konačno oslobodjenje Leskovca. Sledećeg dana promarširali su glavnom ulicom.

- Toga dana završena je okupacija i bugarizacija ovog prostora. Ponovo smo morali da sumiramo rezultate razaranja i uništavanja ljudstva i resursa. Ovakvi datumi su prilika da progovorimo o herojstvu i vrlinama srpskih vojnika. Pročitaću vam šta su na ovu temu pisali oni koji su učestvovali u okupaciji ili bili akteri dogadjanja, a nisu bili Srbi.

- Nemački car Vilijem drugi o Srbima: Žalim što ovaj junački narod nije bio moj saveznik. Egon Ervin Kiš, književnik, kaplar 11. Pešadijskog puka austrougarske vojske kaže: Tek u Srbiji 1914. Godine, shvatio sam da je ljubav prema slobodi malih naroda, jača od sila nasilja velikih i moćnih.Tek sam ovde shvatio reči koje sam ranije čuo: da neumitna sila-volja savladjuje sve, a da je slabost sile o tome što veruje samo u silu.

Ovo je prilika, istakao je Vučković da se još jednom podsetimo i progovorimo o tome koliko su nas puta razni zavojevači osvajali, razarali, uništavali i koliko su se puta Srbi oslobadjali i uzdizali.

- Ako je prošlo 130 godina od oslobodjenja od Turaka, 99 od oslobodjenja od Bugara, Austro-ugara i Nemaca, 72, od pobede nad Nemcima i Bugarima, 18 od Nato agresije, uz dva balkanska rata, onda je stvarno potrebno zapitati se odakle energija koju crpimo, da bismo ovoliko žudeli za napretkom i slobodom.

Od tri armije, koliko ih je započelo rat, na Solunskom frontu nastupile su dve, jer je živote za otadžbinu i slobodu, položio ogroman broj naših predaka, podsetio je istoričar Ivan Becić.

Na zastavama njihovih jedinica stajao je natpis: Bolje smrt, nego život pod tudjinom, moćni slogan koga su se držale i kasnije generacije srpskih ratnika, a verovatno će tako biti i ubuduće, jer se priče o herojstvu predaka i njihovoj želji da žive u slobodi, moraju prenositi s kolena na koleno i slaviti kao nadljudska dela, poručeno je sa komemmorativnog skupa. Vence na spomenik oslobodiocima položile su delegacije grada Leskovca, vojske Srbije, udruženja ratnika i potomaka ratnika, rezervnih vojnih starešina, vojnih penzionera i udruženja boraca.

S. Ć.

1 komentar

  • Link komentara Dusan oktobar 06 2017 napisao/la Dusan

    Hvala na pominjanju Organizacija Boraca mismo hvatali leptire oko spomenika.

    Prijavi

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.