Obeležen dan Trećeg Centra za obuku Vojske Srbije u kasarni "Vojvoda Petar Bojović" (FOTO)

Objavljeno u kat. Društvo oktobar 06 2017

Treći centar za obuku, u Kasarni Vojvoda Petar Bojović u Donjem Sinkovcu, obeležio je svoj dan, koji je istoremeno i Dan oslobodjenja Leskovca u Prvom svetskom ratu.  

 

Najboljim vojnicima ,oficirima i civilnim licima na radu u Vojsci dodeljena su godišnja priznanja,a potom su gosti, po tradiciji, pozvani na vojnički pasulj.

Pošto je, u prisustvu brigadnog generala Jelesija Radivojevića, zamenika komandanta Komande za obuku izvršio smotru  vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka, oficira i gradjanskih lica na službi u Vojsci, komandant Trećeg centra za obuku, pukovnik Sladjan Cvetković, obratio se prisutnima, podsećanjem na istorijski značaj 7. Oktobra.

16. jula 1858. Godine, u selu Miševići kod Nove Varoši, porodicu Bojović obasjalo je sunce, jer im se upravo rodio sin Petar. 28. Juna 1914. Nad Srbiju se nadvila  do tada najveća ratna nesreća. Upravo će Petar Bojović, komandujući hrabro Prvom armijom, dati značajan doprinos oslobadjanju i pobedi Srbije., rekao je pukovnik Cvetković:

- Odlučujuću ulogu Prve armije, pod komandom Petra Bojovića, priznali su tada i saveznici i neprijatelji, sa jedinstvenim zaključkom da su Vojvoda Petar Bojović i njegova armija skratili rat za najmanje godinu dana. Nemački car Vilijem II je rekao: Žalim, što ovaj junački narod nije bio moj saveznik.Za vreme Prvog svetskog rata stradalo je milion 247 hiljada 345 ljudi, što je u tom trenutku bilo 28 posto stanovništva Srbije. Ni crnog platna nije bilo dovoljno, da se sašije dovoljno crnih barjaka za sve kuće koje su dale žrtvu za slobodu u ovom sukobu. Od 852 hiljade vojnika, koliko je Srbija pozvala pod ratnu zastavu, poginulo je od metaka ili umrlo od epidemija i gladi 4o2 hiljade 435 vojnika.

Ove činjenice nas obavezuju da pamtimo njihovu žrtvu i budemo ponosni na njihova junačka dela, rekao je komandant Trećeg centra za obuku.

- Treći Centar za obuku i njegovi pripadnici, samopregornim radom i marljivim izvršavanjem svih zadataka se trude da budu dostojni svojih predaka. Ozbiljano nastavljamo tradiciju slavne i herojske 549 brigade, koja je 83 godine posle prve  albanske Golgote, doživela svoju. Za proteklih desetak godina koliko postoji Centar, njeni pripadnici su postigli zavidne rezultate u svim oblastima obučavanja, ali se danas osvrćemo samo na one postignute u poslednjih godinu dana.

A u proteklih godinu dana, kroz Centar su obuku prošle četiri generacije ili 39o vojnika.Ukupno su realizovana 193 gadjanja iz pešadijskog oružja, a oko 3.5oo hiljade strelaca postiglo je odlične rezultate.Ove godine, Centar je počeo da obučava i lica iz rezervnog sastava svih specijalnosti.Realizovane su brojne akcije u okviru civilno-vojne saradnje, poput ''Lekara na selu''. Pripadnici Centra dobrovoljno su dali oko 7o litara krvi. Organizovane su edukacije za mlade, pod nazivom'' Vojni poziv izazov za mlade''. Drumovima Srbije, pripadnici centra su bezbedno prešli preko 12o hiljada kilometara i prevezli preko 3.5oo hiljade ljudi i 13o tona tereta.

Iako , kaže, nije imao nameru da govori, brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za obuku, ponesen dobro uvežbanim defileom i ozbiljim pristupom vojnika manifestaciji, ipak im se obratio rečima:

- Želim da vam odam priznanje, ali isto tako i smernicu da vežbate.Vojnik koji nije fizički spreman i sposoban, koji nije gadjao,onaj koji nije jak sa kolektivom i drugovima, taj nije kompletan vojnik. A vi , na osnovu izveštaja, a video sam i lično, odlične predispozicije da budete dobar sastav i da udjete u jedinice Vojske Srbije kao profesionalni vojnici i oficiri.

Čestitke povodom Dana 3. Centra za obuku, vojnicima i oficirima, stigle su od najviših vojnih zvaničnika. Oni su i potpisali naredbu o nagradjivanju svih onih, koji su u proteklih godinu dana, svojim osgovornim ozbiljnim pristupom svim zadacima, dali doprinos radu Centra i razvoju Vojske u celini.

S. Ć.

 

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.