Fond B92 i OŠ "Vuk Karadžić" organizovali takmičenje u programiranju mBot robota

Objavljeno u kat. Društvo maj 27 2017 Medije

Osnovna škola Vuk Karadžić u Leskovcu bila je domaćin takmičenja u programiranju mBot robota u okviru programa "Bitka za znanje".

Takmičenje je danas istovremeno orgaizovano u 18 gradova: Beogradu, Jagodini, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Valjevu, Zaječaru i Kikindi.

Na takmičenju u Leskovcu učestvovalo je pet takmičarskih ekipa iz Brestovca, Vranja, Leskovca i Vlasotinca. Takmičarska liga pod nazivom „KODigranje“ organizuje se u sklopu  programa Bitka za znanje, u okviru kojeg su do sada 344 škole u Srbiji dobile po 5 mBot robota uz pomoć kojih osnovci uzrasta od 5. do 8. razreda u svojim školama, uz mentorsku podršku svojih nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje mBot-a u nastavi, uče osnove programiranja i kodiranja.

Na takmičenju Kodigranje u okviru akcije Bitka za znanje škole su ostvarile sledeće rezultate:

1. OŠ “Branko Radičević” Brestovac – 940 bodova

2. OŠ “Svetozar Markovic” Vranje – 940 bodova

3. OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac – 935 bodova

4. OŠ “Radoje Domanović” Vranje – 920 bodova

5. OŠ “8. oktobar” Vlasotince – 850 bodova

Što se tiče prosecnog vremena za koje su roboti prelazili zadatu putanju redosled je sledeci:

1. OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac – 12,59 sek.

2. OŠ “Svetozar Markovic” Vranje – 14,55 sek.

3. OŠ “Branko Radičević” Brestovac – 18,32 sek.

4. OŠ “Radoje Domanović” Vranje – 20,72 sek.

5. OŠ “8. oktobar” Vlasotince – 65,75 sek.

Najbrži robot je bio robot učenika Andrije Dimitrijevića iz OŠ “Vuk Karadžić” Leskovac koji je zadatu putanju presao za samo 11,81 sekundu.

- U našoj školi održano je takmičenje iz informatike u okviru projekta Finda B92 koji se organizuje u celoj Srbije. Trenutno su najperspektivnija zanimanja koja obuhvataju znanja iz oblasti matematike i informatike. Prateći savremene trendova mi smo formirali matematičko odeljenje. Već treću godnu u našoj školi postoji ovo odeljenje i počelo je prijavljivanje za prijemni ispit koji će biti 17. juna. Deca tog odeljenja učestvuju u raznim prjektima popu ovog, gde oni primenjuju konkretno sva znanja i uče da razmišljaju onako kako je to potrebno ako s eneko bavi naukom. Sem matematičkog odeljenja mi se spremamo za otvaranje bilingvalnog odeljenja jer je sem matematike potrebno i znanje stranih jezika. Učenici će u tom odeljenju 30 odsto nastave iz pojednih predmeta slušati na engleskom jeziku što je važan korak ka modernizaciji nastave - rekla je profesor Danijela Stojanović, zamenica direktora Osnovne škole Vuk Karadžić u Leskovcu.

Mogućnost upisa u mamtematičko odeljenje imaju i učenici drugih škola, za šta već postoji interesovanja roditelja koji žele da svojoj deci pruže maksimum kada je u pitanju obrazovanje. Program rada mateatičkog odeljenja napravljen je zajedničkim radom sa profesorima matematičkih gimnazija u Beogradu i Nišu.

S. Stamenković

 

 

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.