Početna / DOGAĐAJI / DR GORAN MLADENOV: Povećan broj respiratornih infekcija, kako se izboriti sa visokom temperaturom i virusima
Dionis Restoran Leskovac

DR GORAN MLADENOV: Povećan broj respiratornih infekcija, kako se izboriti sa visokom temperaturom i virusima

Jedan od najpoznatijih leskovačkih lekara – pedijatar dr Goran Mladenov za Dnevnik Juga govori o aktuelnoj epidemiološkoj situaciju i povećanom broju obolelih, pre svega među decom.

Velike gužve u ordinacijama, posebno u Dečijem dispanzeru, odvele su nas do lekara specijaliste, pedijatra dr Gorana Mladenova.

-Ove godine, za razliku od prošle, nema velike epidemije gripa kakvu smo imali prošle godine. I to je dobra vest. Sa početkom nove godine krenula su stanja koja podsećaju na grip i imamo sada povećan broj dece koja se javljaju u dispanzer sa povećanom telesnom temperaturom. U pitanju su deca i školskog i predškolkslog uzrasta. Početak školske godine, proslave Božića i Nove godine, slave i drga okupljanja gde veći broj dece boravi u istom prostoru donose povećan broj respiratornih virusa. Uglavnom su vezane za nos, zbog sekreta je prisutan izraziti kašalj a deca koja imaju sklonost ka respiratornim bolestima su u opasnosti da taj virus aktivira to njihovo hronično stanje i da dovede do jačeg kašlja, promuklosti i nečeg sličnog. Zbog toga se u takvim slučajevima preporučuje pridržavanje propisanih redovnih terapija – kaže za Dnevnik Juga dr Goran Mladenov.

Dosledan stavovima koji postaju dominantni u pedijatrijskoj praksi, dr Mladenov naglašava da treba biti obazriv sa upotrebom antibiotika.

-Kod virusnih infekcija, poput ove koja donosi i suzne oči, užareno lice i povišenu temperaturu koja se teže obara, odgovor treba da bude obaranje temperature paracetamolom i brufenom, što više tečnosti i poli-vitaminska ishrana. Preporučuje se malo više sokova, po mogućstvu prirodnih i naravno mirovanje.

Osim respiratornih, povećan je broj dece koja se javljaju i sa stomačnim tegobama.

-Mi nemamo epidemiju nekih zaraznih bolesti, ali verovatno i taj „slavski sindrom“ i mešovita ishrana dovode do stomačnih tegoba, povraćanja i dijareje.

Sezonski se u ovo vreme, po nepisanom pravulu, javljaju i boginje.

-Prisutne su i ovčije boginje, ali to nije epimedija i nije veliki broj dece. Za ovaj vremenski period je sasvim zadoljavajuće. Prošle godine smo u ovo doba imali epidemiju morbila tako da je i sa te strane stanje povoljnije.

Kako se boriti protiv povišene temperature?

-Injekcija za tempreturu nema. Davanje kortiko preparata je kontraindikovano. Ti hormoni poput Niripana drastično menjaju imuni odgovor organizma i uništavaju i ono što sam organizam postiže. Povišena temperatura je znak borbe organizma jer se tako bori protiv virusa.

Ranije se smatralo da se svaki odlakazak kod lekara završi injekcijom ili antibiotikom ?

-To je bilo raspotranjeno, posebno na jugu Srbije. Roditelj tada nema potrebe da na 6 ili 8 sati daje nešto, ali to je davno napušteno i u evropskim zemljama se nigde deca ne špricaju. Čak se i na severu naše zemlje deci znatno manje daju injekcije. I ne treba žuriti, taj prvi antibiotik ako već treba da se uključi, treba da bude blaži a ne odmah longacef i slični jer onda u slučaju teže bolesti nemamo čime da reagujemo. Injekcije prave mnogo veću štetu nego što donesu korist i toga svi moramo da budemo svesni. Imunitet se jača kroz borbu organizma, kroz stvaranje antitela i ne postoje magični načini za jačanje imuniteta – poručuje dr Goran Mladenov, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih pedijatara na jugu Srbije.

Pogledaj takodje

U Kliničkom centru Niš i Covid bolnicama u Leskovcu, Vranju i Surdulici 697 ljudi, Korona potvrđena kod 307

Uprava Kliničkog centra Niš objavila je podatke o stanju sa oboljevanjem Korona virusom na odručju …

Jedan komentar

  1. Ljubica Dimitrijević

    Hvala Bogu što imamo ovakvog pedijatra u Leskovcu!!! Živeo nam do 100 godina!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *