Početna / DRUŠTVO / DONACIJA FONDACIJE PRINCEZE KATARINE: Osam kreveta za intenzivnu negu na hirurgiji leskovačke bolnice
Dionis Restoran Leskovac

DONACIJA FONDACIJE PRINCEZE KATARINE: Osam kreveta za intenzivnu negu na hirurgiji leskovačke bolnice

Opšta bolnica Leskovac dobila je vrednu donaciju Fondacije Princeze Katarine koja je u proteklih nekoliko godina postala jedan od najvećih donatora i dobrotvora leskovačkog zdravstva.

U Leskovac je stiglo 8 bolničkih kreveta za intenzivnu negu, sa pratečom opremom i dušecima, pa je na odeljenju hirurgije po prvi put uspostavljena jedinica intenzivne nege po najvišim standardima.

Gradonačelnik Leskovca se zahvalio princezi Karađorđević na velikom broju velikodušnih donacija.

-Pokazalo se da Srbija i Leskovac zahvaljujući radu na tom polju imaju ozbiljan zdravstveni sistem. Nije se desilo da pacijenti oboleli od Kovida, i pacijenti koji dolaze zbog drugih stanja ne budu sagledani. Ova borba je za sve nas veliko iskustvo. Naučila nas je da smo jaki i dovoljno spremni da odgovorimo na teške izazove. Leskovac je ulagao, ulaže i nastaviće ulaganja u zdravstvo. U primarnu zdravstvenu zaštitu je u prethodne četiri godine uloženo preko 104 miliona dinara. U leskovačku Opštu bolnicu ka kojoj gravitira preko 250 hiljada naših stanovnika čitavog Jablaničkog okruga ulažena su ozbiljna sredstva da bude jedna od najmodernijih ustanova u Srbiji. Pet miliona evra je izdvojeno za prvu fazu, pripremamo projekat za drugu koja će obuhvatiti uređenje unutrašnjosti glavne zgrade i nabavku opreme. Ako dodamo još šest miliona evra za najmodernije tehniku, ultrazvučne, skener, rendgen aparate, dolazimo do sume od 21 miliona evra – rekao je prvi čovek Leskovca.

Gradonačelnik je istakao kvalitet i značaj donirane opreme.

-Zahvaljujući dobroj saradnji i komunikaciji rkovodstva bolnice i mene lično sa fondacijom Njenog Kraljevskog visočanstva princeze Katarine Karađorđević stigla donacija veoma vredna i značajna. Osam električnih bolničkih kreveta za intenzivnu negu, osam transformatora za struju i osam dušeka, ukupne vrednosti preko 5,2 miliona dinara. Pre ovoga princeza je bolnici donirala defibrilator u vrednosti od tri i po hiljade evra, a podsetiću vas i na donaciju, kompletnu aparaturu za sterilizaciju vrednu oko 360 hiljada dolara.Zahvaljujući UNICEF-u, prema zahtevu Ministarstva zdravlja, bolnica je postala bogatija i za tri kiseonička protokomera, vrednosti 126 hiljada dinara i jednog respiratora, vrednosti 2,8 miliona dinara“ i dodao da je jedna država jaka onoliko koliko joj je jak zdravstveni sistem, te da će zbog toga biti nastavljena ulaganja u ovu oblast.

Gradonačelnik je saopštio najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji i apelovao na građane da i dalje vode računa o svom zdravlju. On je istakao da je zdravstveni sistem uspešno odgovorio na težak zadatak pred koji je stavljen početkom marta. Ni mnogo naprednije zemlje nisu bile tako uspešne i verovatno je za takav uspeh zaslužan značajan pomak koji je u poslednjih nekoliko godina napravljen ne samo u organizaciji i infrastrukturi, već i u pogledu plata zdravstvenih radnika.

„Stigli su rezultati testiranja za 57 lica, od toga je pozitivno 9 lica, stoga u Leskovcu ukupno od početka epidemije ima 496 lica. Na današnji dan u Kovid bolnici je hospitalizovano 45 lica, dva radnika Jure, bilo je 13 prijema i 3 otpusta, i nijedan pacijent je upućen u Klinički centar Niš. Do sada je u Kovid bolnici izlečeno i otpušteno 441 pacijenata, a iz privremenih bolnica 168, što ukupno iznosi 609. Prema mojim saznanjima u Leskovcu se radi najviše testiranja i do sada je ukupno testirano 7311 lica. Rezultati se čekaju za 71 osobu“ – rekao je on i dodao:

“Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije su dosta toga učinili i došlo je do značajnog poboljšanja uslova rada. Standard se podigao. Mnogo je bolje stanje što se tiče aparature, sada se u našoj bolnici izvode komplikovane operacije, imamo i angio salu. Iskusni doktori su dobili nove kolege koji su željni znanja i dokazivanja. Sinteza iskustva i mladosti ke recept za uspeh koji ovoj ustanovi tek sledi kada se završi rekpnstrukcija i opremanje zgrade. Iskoristio bih ovu priliku da govorim i o pojedinim negativnostima. U Leskovcu i Srbiji su građani kao gorući problem naveli korupciju u zdravstvu. Ne kažem da taj problem nije postojao i da i dalje ne postoji, ali smo sigurni da je prisutan u mnogo manjoj meri nego ikada ranije. I moram istaći da se o ovom problemu uglavnom izjasnila populacija koja najmanje koristi zdravstvene usluge, od 18 do 30 godina. Mislim da upravo povećanje plata ide u korist njegovom rešavamo. Ako umete u obzir da je plata lekara specijaliste 2012. godine bila 62 hiljade dinara, a ove je preko 106 hiljada, ne pričamo o dodacima, da je plata medicinske setre bila 2012. 32843 dinara, a sada je 47572, to je dokaz da se standard zdravstvenih radnika podigao.”

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević je uputio izraze zahvalnosti fondaciji koja već godinama bolnici daje velike i vredne donacije, ali i gradonačelniku koji svojim kontaktima i autoritetom daje ogroman doprinos. “Iskoristio bih priliku da uputim apel svim našim sugrađanima i upozorim ih da je virus korona i dalje među nama. U narednih 15 dana je neophodno da se ponašamo odgovorno, da nosimo maske, vršimo dezinfekciju i redovno peremo ruke. Iako većina novoobolelih pripada grupi mladih ljudi sa lakšom kliničkom slikom, savetujem svima da se pripaze jer proces oporavka traje mesec dana i nimalo nije bezazlen.”

Načelnik Odeljenja za hirurgiju dr Jovica Vučković se iskreno zahvalio na donaciji u ime svog osoblja i pacijenata: “Srećan sam što mogu da vidim da odeljenje kojim ja upravljam napreduje i to nekoliko meseci pred odlazak u penziju. Hvala gtadonačelniku i rukovodstvu na inicijativi.”

Slobodan Gavrilović, specijalista anesteziologije, se u ime svoje službe zahvalio na ozbiljnoj donaciji, dodavši da je za su njegov sektor najznačajniji klinički o transportni respiratori koje je Opšta bolnica dobila. “Sada smo još spremniji za lečenje i komplilovanijih slučajeva.”

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje 7 sela i 25 ulica u gradu

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u četvrtak, 02.07.2020. godine u vremenu od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *