Dimitije Mita Teokarević – Od sluge do predsednika Leskovačke opštine

Dimitrije Mita Teokarević,bio je jedan od najznamenitijih Leskovčana.

Dimitrije Mita Teokarević rođen je u Leskovac, 1850. godine. Bio je narodni poslanik i predsednik leskovačke Opštine, pobornik i začetnik tekstilne industrije, prvi poslovni čovek kod koga se javila ideja o proizvodnji domaćeg gajtana.

Rođen u siromašnoj porodici. Počeo je da radi od 9. godine kao sluga. Kao mladić bio je nepismen. Da bi popravio svoje imovno stanje završio je školu kod leskovačkog učitelja Ča-Mita. Sa 14 godina je počeo da radi kod čorbadžije Antonija Tonke Popovića usvajajući tajne trgovanja bugarskim gajtanima i frizovima, stekao prvi kapital i postao pašenog svoga gazde.

Oko 1870/71. postao je ortak sa Jovanom Stamenkovićem i za godinu dana prinovio još 150 dukata. Posle je počeo da radi samostalno, da kupuje i prodaje užariju, šajak, gajtan, konac za šivenje, boje i papriku i da, kao i ranijih godina, putuje, ovog puta svojim poslom. O samostalnoj izradi gajtana Mita je, kao i ostali, počeo da misli kad je u Srbiji zavedena carina na gajtan.

Godine 1884. on učestvuje u osnivanju prvog leskovačkog preduzeća za proizvodnju gajtana, a 1896 u osnivanju prve leskovačke fabrike vunenih tkanina u kojoj će kao ortak ostati sve do 1920. Te godine, on je iz nje istupio i na ime svog dela dobio onu prvobitnu fabriku gajtana u Vučju i 16 miliona dinara na ime obaveznica od ratne štete.

Taj novac je njegovim sinovima, školovanim stručnjacima, poslužilo za osnivanje Paraćinske fabrike vunenih tkanina pod firmom Vlade Teokarevića i komp. Mitin srednji sin Lazar, osnovao je u Vučju modernu fabriku vunenih tkanina (1934). Njegovi sinovi Vladimir, Lazar i Slavko bili su glavne ličnosti tekstilne industrije u periodu između dva svetska rata.

Njegova udovica Vasilija – Vana, posle smrti svoga muža, kao trajno sećanje na njega ostavila je Vučju objekat neprocenljive i neprolazne vrednosti – crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *