Deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, dobija svoju bistu na Krfu – Evo i kada će biti otkrivena!

Čuveni čuvar Zejtinlika “deda Đorđe” kako ga svi pamte, odnosno Đorđe Mihailović, dobiće svoju bistu, ovoga puta na Krfu, koja će svečano biti prikazana 2. jula.

Bista je delo srpskog umetnika Ljubomira Lackovića,koji je svoja dela izlagao u La Pazu u Boliviji.a

U gradskom muzeju Tambo Quirquincho svečano je otvorena izložba crtrža i grafika našeg umetnika nastalih tokom dvogodišnjeg boravka u Libiji. Ovu izložbu otvorili su naša umetnica iz Srbije Aleksandra Ana Mikarić i bolivijski umetnik Fabricio Lara, a prisutnima se obratio i čuveni umetnik i redovni profesor umetničke Akademije u La Pazu, gospodin Fernando Montes. Ljubitelji kulture La Paza imaće prilike da pogledaju ovu izložbu do 20.juna nakon čega će izložba biti prikazana u Nacionalnom muzeju grada El Alto. 

Radovi koji su prikazani nastali su tokom dve godine boravka našeg umetnika u Libiji, inspirisan pre svega beduinima i živopisnim bojama tkanina koje nose. Na radovima takođe možemo zapaziti arhitekturu Libije i crtu mira i jednakosti svih na ovom svetu kao osnovni princip rada. A svaki rad kao i skulptura ovog umetnika vođena je duhovnošću i pričom koja daje posmatraču metafizičku dimenziju. 

Nažalost, umetnik nije bio prisutan svečanom otvaranju zbog predstojećih obaveza, ali se video uključenjem obratio prisutnim posetiocima muzeja. Kroz koji dan bista čuvenog “deda Đorđa” – Đorđa Mihailovića koju je naš umetnik uradio biće izlivena i svečano prikazana na Krfu 2.jula. 

Ovu izložbu priredili su Aleksandra Ana Mikarić i Fabricio Lara ispred njihove  galerije Nova. Galerija Nova nastala je kao prepoznavanje problema ovih umetnika koji izlažu širom sveta, sa ciljem i nadom da će ova galerija biti spona kulture prvenstveno Srbije i Bolivije, takođe Evrope i Južne Amerike.

Galerija Nova izrazila je veliku čast i zadovoljstvo što je prva izložba priređena u njihovoj organizaciji izložba umetnika svetskog renomea kakav je Ljubomir Lacković, koji je u Parizu 2005.godine nagrađen gran pri nagradom. 

Check Also

Predstavnici ministarstva danas u Leskovcu sa poljoprivrednicima o problemu uvoza paradajza

Na današnjem sastanku u Leskovcu, održanom uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lokalne …