Home / DRUŠTVO / Danas su Blagovesti – Praznik spasenja
hotel bell

Danas su Blagovesti – Praznik spasenja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vrenici proslavljaju danas Blagovesti, jedan od dvanaest velikih praznika u pravoslavlju.

Blagovesti se praznuju 7. aprila i predstavljaju događaj kada je arhangel Gavrilo Devici Mariji najavio rođenje Isusa Hrista.

Blagovesti – to je praznik kada svetkujemo dolazak Arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će ona začeti od Duha Svetoga (bez muškarca) i roditi Sina Božijeg kao Sina Čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Presveta Deva Marija je pristala na to tek pošto je proverila Arhangela. Jer ona se tajno zavetovala Bogu da će uvek biti devojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Angela. Zato nije bila lakoverna, kao naša pramati Eva.

Na praznik Blagovesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin greh neposlušnosti. Eva je upotrebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči!“

„Praznik Blagovesti nam govori da po primeru Presvete Bogorodice i mi neprestano treba da budemo spremni na ispunjavanje volje Božije, da budemo služitelji Božiji, da služeći Bogu i bližnjem, zadobijamo svoje spasenje. Da je Presveta Bogorodica odbila da prihvati Blagovest, ostala bi obična, pravedna, čestita žena. Međutim, kada je prihvatila blagoslov i izbor Božiji, postala je Bogorodica, postala je hram iz kojeg se ovaplotio Sam Spasitelj sveta Isus Hristos. Današnji praznik nam donosi veliki blagoslov, jer nam pokazuje put spasenja, put savršenog ispunjavanja volje Božije, po primeru Gospoda i Presvete Bogorodice i svih onih koji se spasavaju u Crkvi Hristovoj. Daj Bože da i mi na tome krstonosnom putu odricanja od svoje samodovoljnosti i individualizma postanemo istinska bića Crkve, koja se spasavaju ispunjavajući volju Božiju, postajući tako zajednica spasavanih Carstva nebeskog – navodi se u besedi SPC.

Check Also

Gradski odbor Nove DSS poziva građane da se pridruže šetnji koju u petak u Leskovcu, organizuje Srpska pravoslavna crkva i podrže hrišćanske i porodične vrednosti

Gradski odbor Nove Demokratske stranke Srbije podržao je porodičnu šetnju najavljenu za petak u Leskovcu. …

Оставите одговор