hotel bell

Danas proslavljamo Bogojavljenje – A voda osvećena na ovaj dan je čudotvorna

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Bogojavljenje – jedan od najvećih 15 praznika.

Bogojavljenjem slavimo krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin Božji.

Na dan Bogojavljenja mnogi vernici poštuju običaj plivanja za Časni krst gde se skupi dosta naroda kod nekog uobičajenog mesta na primer neke reke ili jezera. Svi kreću u isto vreme i ko prvi stigne do Časnog krsta on je pobednik.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

Naši sugrađani danas u hramu Svete Trojice i hramu u Dubočici imaju priliku da uzmu Bogojavjensku vodu koja se upotrebljava za sve što je na duhovnu korist i zdravlje, a nakon odanija praznika se upotrebljava u slučaju da se neko razboli ili se ne oseća dobro. Uzima se ujutro natašte.

Njena je osobina da godinama ostaje sveža, ukusna, osvećena i lekovita. Ona pomaže u svakoj bolesti: i kad mala deca imaju strah noću, i kad čoveku naglo pozli i kad mu hrana ne prija i kad ne može da podnosi bolove u bolesti i kad mu se smućuju pomisli i ne zna kako jednu stvar da reši – i uopšte, mnogobrojni su prilike u životu i teškoće kad se Bogojavljenska vodica sa verom upotrebi i stvarno koristi. Na sam dan Bogojavljenja crkva dozvoljava da se tom vodicom krope sve odaje i svaki kutak. Ali, u svima drugim danima godine, Bogojavljenskom vodicom se samo pije u slučaju bolesti.

Check Also

Na zavejanim saobraćajnicama u opštini Vlasotince intervenišu putari

Mehanizacija Preduzeća “AB kop“ raščišćava opštinske putne pravce u brdsko-planinskom delu opštine Vlasotince. Tamo je …

Оставите одговор