Početna / DOGAĐAJI / Danas proslavljamo apostole Petra i Pavla

Danas proslavljamo apostole Petra i Pavla

Srpska pravoslavna crkva i njeni vrenici danas proslavljaju Petrovdan – crkveni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Petrovdan je smatran za kalendarsku granicu u godini: posle njega u prirodi nastupaju promene, koje ukazuju na približavanje jeseni (narodni kalendar). Po ruskim verovanjima, na Petrovdan je sv. Petar «popljuvao» lišće, pa se stoga posle tog dana više ne kuvaju trave i bile. Bugari su verovali da posle Petrovdana vreme biva hladnije, da se sunce okreće zimi, da ptice prestaju da pevaju, a trava da raste. U nekim ruskim obredima na Petrovdan odrazile su se predstave o ovom prazniku kao kalendarskom vrhu godine. Tako su u južnoruskim gubernijama ludi odlazili u osvit zore na Petrovdan da «čuvaju sunce», tj. da gledaju kako ono na izlasku «igra», prelivajući se u raznim bojama.

Pogledaj takodje

Sutra bez struje zgrada u ulici Majora Tepića

ED Leskovac obaveštava svoje korisnike da u petak neće biti struje u zgradi u ulici …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *