Home / DRUŠTVO / Danas obeležavamo Međunarodni dan Belog štapa
hotel bell

Danas obeležavamo Međunarodni dan Belog štapa

Foto: arhiva

Svetski dan belog štapa se obeležava svakog 15. oktobra, počevši od 1964. godine. Ovim danom obeležava se simbol nezavisnosti slepih osoba, beli štap, a sve sa ciljem da se podigne svest o pružanju jednakih šansi i mogućnosti u svim oblastima života.

Prateći potrebe sugrađana, simbolično na na današnji dan 15. oktobra 2018. godine u Narodnom muzeju u Leskovcu, otvorena je STALNA TAKTILNA IZLOŽBA – prva izložba ovakve vrste koja je deo stalne postavke muzeja.
Ovom izložbom kulturna baština leskovačkog kraja približena je i do tada marginalizovanoj grupi. Izložbu čini 19 replika odabranih eksponata iz zbirki muzeja sa ciljem da se doprinese socijalnoj integraciji slepih i slabovidih kroz dostupnost kulturnim sadržajima. Legende eksponata prevedene su na Brajevo pismo, a posetiocima je dostupan i vodič kroz izložbu takođe na Brajevom pismu. Za slabovide osobe obezbedili smo dioptrijska stakla sa izborom različitih dioptija kako bi nesmetano mogli da uživaju u poseti muzeju. Takođe, put do izložbe obezbeđen je taktilnim stazama, i na taj način omogućeno je samostalno kretanje posetilaca.

Taktilnu izložbu prati i audio vodič kroz postavku koji je moguće naći na sajtu muzeja ili na našem Jutjub kanalu.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *