hotel bell

Da li ste već čuli za Hollywood Smile, potpunu transformaciju osmeha?

A smiling elderly man

Holivudski osmeh sinonim je za savršen osmeh već decenijama, a svi smo svedoci neverovatnih transformacija osmeha poznatih ličnosti.

Isprva ovi tretmani koji podrazumevaju kompletnu restauraciju zuba bili su dostupni samo jako bogatim zvezdama sa crvenog tepiha, ali razvojem stomatologije i sve pristupačnijim cenama stomatoloških usluga ovaj tretman postao je dostupan gotovo svima.

Ali o čemu je tačno reč? Šta sve podrazumeva tretman koji nazivamo Hollywood Smile i koliko košta? U ovom članku bavićemo se upravo time.

Šta je Hollywood Smile?

Hollywood Smile je zapravo popularno ime za tretman koji podrazumeva kompletu rekonstrukciju svih zuba koji se vide tokom osmeha pacijenta, najčešće od petice do petice.

Kako bi se postigli najbolji efekti, uobičajeno je da se rekonstruišu obe vilice, kako bi novi izgled zuba bio unificiran po pitanju boje, nijanse, veličine i oblika.

Ovo se postiže ugradnjom krunica na sve vidljive zube, kako bi se postigao savršen efekat. 

Najčešće se ugrađuju bezmetalne krunice koje su po svojim estetskim ali i funkcionalne karakteristike superiorne u odnosu na metalokeramičke krunice.

Kao i u slučaju ugradnje metalokeramičkih krunica, neophodno je izbrusiti tanki, spoljni deo zuba, kako bi se stvorio prostor za ugradnju krunice, odnosno navlake, kako se još naziva.

Za razliku od metlaokeramičke krunice koja ima metalnu osnovu na koju je izliven tanak sloj keramike, bezmetalne krunice izrađuju se u potpunosti od keramike, najčešće cirkonijuma.

Sama činjenica da krunica ne sadrži metalne elemente čini je boljim estetskim rešenjem, jer ne može doći do pojave metalne linije na ivici sa desnima, kao što je to slučaj sa tradicionalnim krunicama.

Cirkonijum je materijal koji ima fantastične karakteristike, kako vizuelno, tako i funkcionalno. Zbog svoje ogromne čvrstoće, svoju primenu našao je čak i u svemirsim tehnologijama.

Osim toga, reč je o biokompatibilnom materijalu koji ne izaziva alergijske reakcije kod pacijenata.

Hollywood Smile je personalizovano rešenje, te podrazumeva individualni pristup svakom pacijentu, koji na osnovu svojih preferencija bira oblik i veličinu zuba, kao i boju. 

Kako većina pacijenata želi da postigne efekat koji ostavlja best teksta, ne treba da čudi da je najčešći izbor upravo biserno bela, takozvana bleach boja.

Koliko košta Hollywood Smile tretman?

U osnovi ovog tretmana je upravo ugradnja krunica, koje imaju ulogu da u potpunosti rekonstruišu osmeh pacijenta.

Imajući u vidu da je potrebno ugraditi najmanje 10 krunica po vilici, a da je cena cirkonijumske krunice oko 250 evra, za rekonstrukciju jedne vilice potrebno je odvojiti oko 2,500 evra. 

Naravno, cena zavisi od ordinacije u kojoj se obavlja, a određena ušteda može se postići kombinovanjem metalokeramičkih krunica na mestima na kojima su one manje vidljive, i cirkonijumskih krunica u prednjem delu.

Za kraj, treba napomenuti da Hollywood Smile, iako prvenstveno estetski zahvat, može da rešava i neke funkcionalne probleme, kao što su ispravljanje krivih zuba ili blaga korekcija zagrižaja.

Osim toga, ukoliko je došlo do gubitka nekog od zuba, zubni kost kao deo ovog tretmana rešiće i problem bezubosti, i sprečiti gubitak zubne kosti.

Filip Andrejević

Foto: Ilustracija / Filip Andrejević

Check Also

Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojen plan rada za narednu godinu

Grad Leskovac je spreman za zimske uslove, jer je izabrano preduzeće zaduženo za zimsko održavanje …

Оставите одговор