hotel bell

Da li će asfalt oživeti Mrveš, u koji se ljudi polako vraćaju

Nakon što je ovo planinsko selo u bojničkoj opštini dobilo vodu, sve više penzionera vraća se da ovde da uživa u miru i prelepoj prirodi, a za njima, dolaze i mladi. Asfalt će, smatraju njegovi malobrojni žitelji, vratiti život u Mrveš

“Svaka čast predsedniku Nenadoviću koji drži reč“, gotovo uglas kažu žitelji Mrveša, dodajući da su na asfaltiranje puta čekali nekoliko decenija:

– Ovaj put za nas znači život. Ovde je posađeno mnogo šljive i jagode, pa otkupljivači sada mogu stići do svake kuće asfaltom. Mnogo smo se mučili godinama, posebnmo dok su nam deca bila mala. Sada će naši unuci češće dolaziti, jer je sve dostupnije, s radošću konstatuje Leposava Jovanović.

Mrveš je selo staračkih domaćinstava, a u njemu stalno živi tek nekoliko desetina žitelja. Sa izgradnjom vodovodne mreže, interesovanje za povratak je poraslo, pa su njegovi nekadašnji stanovnici, sada u penziji, počeli da naseljavaju svoja stara imanja. Potomci dolaze da ih obiđu, obnavljaju kuće, podižu nove zasade i ostaju vezani za zavičaj.

U Mrvešu se asfaltom moglo stići samo do škole, na ulazu u selo, dok je ostatak bio pod makadamom. Više puta je saobraćajnica popravljana i posipana, ali su se nakon svake jače kiše, rupe u kolovozu ponovo otvarale, pa se zimi od vode i blata gotovo nije moglo proći.

Kada su stigle mašine, a potom se zacrneli prvi metri puta pod asfaltom, u Mrvešu je počeo praznik. Lokalna samouprava je, partnerski sa Ministarstvom za razvoj nedovoljno razvijenih opština, finansiralo rekonstrukciju 1.600 metara kolovoza. Vrednost radova je 16 miliona dinara.

– Mislim da će ovo biti moderna i bezbedna saobraćajnica. Meštani su bili vrlo uporni. Ranije su imali jedan projekat, do čije realizacije nije došlo. Insistirali su i vršili pritisak na lokalnu samoupravu, pisali čak i predsedniku Vučiću. Čim su se stvorili uslovi za asfaltiranje, pre svega mislim na dokumentaciju, javili smo se na konkurs i obezbedili sredstva za ovaj posao. Mi smo poljoprivredno-voćarska opština, pa će i svoje proizvode meštani mnogo lakše transportovati do otkupljivača, ili kupca. Nadam se i da će se mladi vraćati ili bar češće svraćati u Mrveš, rekao je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović.

Pre par godina, ovde je urađeno ulično osvetljenje, postavljeni su kontejneri. Polako, ali sigurno, stvaraju se bolji uslovi za život u Mrvešu, ali se ovde neće stati, obećava predsednik Nenadović.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Check Also

Ove godine, dva puta pomoć penzionerima i paketići za decu do 10 godina

To je danas najavio gradonačelnik Goran Cvetanović, govoreći o planovima za 2023. godinu Umesto jednom …

Оставите одговор