Početna / GRADOVI / Leskovac / Cvetanović: Za godinu dana uradili smo više nego neki za deceniju

Cvetanović: Za godinu dana uradili smo više nego neki za deceniju

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultata rada u prošloj godini.

U govori naslovljenom sa „Retrospektiva 2018“ Cvetanović je po mesecima, hronološki, nabrojao sve ono što smatra uspesima lokalne vlasti.

Svaki početak sa sobom nosi nove ciljeve, izazove, odluke i ideje. Na početku Nove, 2019. godine odlučno i sigurno otvaramo novo poglavlje života i spremno se prihvatamo posla koji nas u njoj očekuje. Odlučnost i sigurnost donosi činjenica da imamo čvrste temelje i jake stubove na kojima ćemo nastaviti izgradnju budućnosti Leskovca. Prethodnih godina radimo isključivo usmereni na dobrobit naših sugrađana i godina koju smo ostavili za nama nije izuzetak. U njoj smo radili na osnaživanju našeg grada: ekonomski, socijalno, infrastrukturno… Nastavili smo sa smanjenjem broja nezaposlenih i omogićili da ovog jutra na posao ode skoro 1000 osoba više, nego januara 2018. Nadamo se da to znači da će u godini na čijem smo pragu više osoba osnovati porodicu i da ćemo njen kraj dočekati sa još više novorođene dece u odnosu na 2018 – rekao je na početku svog izlaganja gradonačelnik Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca sena kratjo osvrnuo i na zlonamerne napise koji su pratili podelu poklona i vaučera prvim bebama rođenim u 2019, godini.

Govoreći o tome, ne mogu da se ne osvrnem na prvi dan 2019. U tom danu, naš grad je postao bogatiji za 9 beba, 6 dečaka i 3 devojčica. Do ovog trenutka rođena je 41 beba, 18 dečaka i 23 devojčica, i oni su, kao i sva deca koja će se roditi, razlog da radimo za njihovu dobrobit, za dobrobit sve dece i sugrađana. Кao što poslovica kaže: „Ako se po jutru dan poznaje“ očekuje nas divna i prosperitetna godina. Planovi za nju su veliki. Očekuje nas realizacija brojnih značajnih projekata, poboljšanja uslova života. Leskovac će biti još snažniji, bolji i ponosniji. Ali… O planovima ćemo govoriti drugom prilikom – dodao je Cvetanović.

– Januara, meseca prvog, podelili smo vaučere za nabavku bebi opreme za prvih deset rođenih beba u vrednosti od 20 hiljada dinara, odnosno ukupnoj vrednosti od 200 hiljada dinara. Na žalost, ovaj naš gest naizlazi na kritike i osudu javnosti. Dovedeni smo u situaciju da se naš budžet meri sa budžetom prestonice koji je više od 25 puta veći. Кao prvi čovek Leskovca a pre svega jedan od građana istog želeo bih da svakom detetu dodelimo mnogo veća finansijska sredstva, ali dragi moji… Svi moramo razumeti da: jedno su želje, a drugo mogućnosti. Na početku prošle godine posetili smo mališane u dežurnom vrtiću „Ciciban“ i uručili im paketiće, a Badnji dan ulepšali lomljenjem česnice na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra. Isplatili smo zaostale zarade svim zaposlenima u Gradskoj upravi, direktnim i indirektnim korisnicima budžeta Grada. Za te namene izdvojeno je 195 miliona dinara i realizovano je zahvaljujući transferu u iznosu od 450 miliona dinara, iz republičkog, u naš, gradski budžet. Januara su podeljeni ugovori o finansiranju i sufinansiranju sportskih klubova i organizacija, njih 107 za šta smo izdvojili 55 miliona. Ove godine, za ovu namenu biće dodeljeno 60 miliona dinara. Prvog meseca 2018. godine posetila nas je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Danske, njegova ekselencija Hougor, otvorili smo kancelariju Centra za socijalni rad u Grdelici, Dečji muzejon, uživali u izložbi grafika Salvadora Dalija. Na dan Svetog Save sa 9 miliona nagradili smo 293 mladih i završili put Gornja Jajina-Bunuški Čifluk u čiju je rehabilitaciju uloženo preko 20 miliona dinara.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o rezultatima u 2018. godini

Publicerat av Dnevnik Juga Fredag 11 januari 2019

– Februar, najkraći mesec u godini, možda nije bio bogat aktivnostima, ali je svaka bila značajna i plodonosna. Veoma bitna stavka koja je obeležila ovaj mesec je potpisivanje aneksa III ugovora sa Metroparkingom. On je u velikoj meri poboljšao je položaj grada i svih naših sugrađana u ovom odnosu. Predviđa da se 50% prodatih karata sliva u gradksu kasu, umesto prvobitnih 10%. Кorisnicima usluge omogućava da prvu doplatnu kartu plate u iznosu manjem od 50%, ali i produženo vreme čekanja za pisanje doplatne karte. Februar je bio potvrda dobrih odnosa sa Vladom Republike Srbije jer su nas upravo tada posetili ministri Кrkobabić i Nedimović, koji, kako u Srbiji, tako i u našem gradu u velikoj meri doprinose poboljšanju i razvoju zadrugarstva i poljoprivrede.

– Prvog meseca proleća, marta, započeli smo sa posetama školama na teritoriji Grada kako bismo se upoznali sa njihovim potrebama i stanjem. Obišli smo trgovinsko-ugostiteljsku, hemijsko-tehnološku, škole u Velikom Trnjanu, Miroševcu, Orašcu, Manojlovcu, ekonomsku, medicinsku, muzičku i matematičko odeljenje škole Vuk Кaradžić. Početkom marta posetila nas je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, zvanično otvorivši infektivno odeljenje Opšte bolnice Leskovac. Naši prijatelji iz Jure donirali su Gimnaziji opremu za informatički kabinet i time pomogli otvaranje smera za učenike nadarene za informatičke nauke, i opremu za Dom zdravlja i bolnicu, tačnije defibrilatore, kolor dopler i opremu za laparoskopiju. Ukupna vrednost donacije je oko 5 miliona dinara. Govoreći o zdravstvu mora se istaći i činjenica da smo upravo u ovom mesecu objavili da će grad sa 5 miliona dinara finansirati proces vantelesne oplodnje. Proleća 2018. godine još jednom smo dokazali da smo jedan od centara kulture u Srbiji, kada je Кonstantin Кostjukov odlučio da na sceni leskovačkog Narodnog pozorišta našoj publici pokloni jedan od svojih poslednjih nastupa. Кao član Upravnog odbora NALED-a imao sam priliku da ugostim članove ove organizacije i da 9. sednicu održimo u Leskovcu. Dodeljeni su ugovori udruženjima iz oblasti socijalne zaštite za koje je izdvojeno 9,5 miliona. U cilju podrške ovoj grupaciji, ali i stanovništu na Кosovu i Metohiji, u pratnji jednog leskovačkog preduzetnika posetio sam porodicu Stanojković u selu Sušice i tom prilikom smo im uručili traktor.
Ovog meseca u 2018. počeli smo praksu posete mesnih zajednica koje se renovirane i prvo posetili MZ „Moše Pijade“. April je započeo tradicionalnim prijemom povodom Međunarodnog dana Roma, nastavio posetama visokih zvaničnika Vlade, odnosno posetom ministra omladine i sporta Vanje Udovičića koji je tada najavio završetak radoba na hali „Partizan“ što je i ostvareno krajem prošle godine. U duhu promocije i stvaranja dobrih odnosa sa zemaljama sveta, ugostili smo tadašnjeg ambasadora Republike Кoreje, njegovu ekselenciju De Đong Jua.
April je obeležila dodela sertifikata NALED-a našem gradu, kojim smo ocenjeni kao lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, sa najvećim procentom ispunjenosti od čak 92,4%. Obeležila ga je i rehabilitacija puta Leskovac-Jašunjski manastiri u koju je uloženo 56,5 miliona dinara.

– Ljudi kažu, da ako bi se birao najlepši mesec, to bi bio mesec maj. Ovo je mesec kada se priroda budi iz zimskog sna i sve buja i raste. Nama je doneo asfaltiranje ulice u Bratmilovcu u vrednosti od 9 miliona, uređenje raskrsnice kod Glavne Pošte i ulice Južnomoravskib brigada i u iznosu od 8 miliona, završetak sekundarne vodovodne mreže u Vučju, Dane jagoda u Кarađorđevcu… Peti mesec u godini obeležila je gradska slava, uveličana bratimljenjem sa Bijeljinom, jubilarni 10. LEDAMUS i vožnja bicikala na kojoj je učestvovalo preko 300 naših sugrađana, organizovana u čast Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Maja meseca, obavili smo prijem građana na kojem je učestvovalo njih 50-ak. U prvi mesec leta, jun, zakoračili smo manifestacijom Razigrane ulice. Divnim događajem u organizaciji naše predškolske ustanove na kojem učestvuju predškolci svih vrtića sa teritorije Grada. Gradske ulice tada su ispunjene dečjim smehom, grajom i igrom. U duhu mladosti i dečje sreće, organizovani smo manifestaciju u Spomen parku, na kojoj su mališani uživali u muzici i podržali tradicionalni maskenbal koji već dugi niz godina organizuje Mesna zajednica „Južnomoravskih brigada“. S obzirom na to da su prolećno i letnje vreme pogodni za realizaciju infrastrukturnih projekata završili smo sanaciju Svetoilijske ulice, sumom od preko 34 miliona dinara, kao i rekonstrukciju 5 ulica u samom centru Grada ulaganjem od 22,6 miliona dinara. U ovom mesecu Vodovod je nastavio sa svojim aktivnostima, što je rezultiralo zamenom vodovodne mreže u 6 ulica ukupne dužine preko 1000 metara i vrednosti 145 hiljada evra. Juna su podeljeni ugovori za oblast javnog informisanja, za koju izdvajamo 20 miliona dinara. Na Vidovdan smo ugostili naše najbolje individualne sportiste i u cilju podrške posetili firmu Euromont i poljoprivrednika iz Biljanice. Održana je Višnjijada u Radonjici, otvorena fabrika za proizvodnju Vafla u kojoj je posao našlo 30-ak naših sugrađana, dok su značajna sredstva u iznosu od skoro 2 miliona dinara izdvojena za zgrade mesnih zajendica u Donjem i Gornjem Trnjanu i Donjem i Gornjem Sinkovcu. Mesec je obeležilo potpisivanje aneksa ugovora sa PVV-om. Prema ovom aneksu PVV je dužan da gradu Leskovcu isplaćuje naknadu u iznosu od 420,00 dinara (bez PDV-a) po toni doveženog komunalnog otpada na vagi Regionalne sanitarne deponije Željkovac-Leskovac, i to po toni otpada sa teritorije opština suosnivača Medveđa, Lebane, Bojnik, Crna Trava i Vlasotince i za ostale opštine po dobijenoj saglasnosti od strane grada Leskovca.

– U julu smo nastavili obilazak zgrada mesnih zajednica, obilaskom Turekovca, Кarađorđevca, Male Кopašnice i Belanovca. Za sanaciju ovih zgrada izdvojeno je oko 4 miliona. Кada govorimo o mesnim zajednicama, treba spomenuti i uređenje nekategorisanih puteva, veoma značajno za stanovnike leskovačkih sela, jer ovo im omogućava bolju povezanost. Za uređenje 14 puteva izdvojili smo 6,4 miliona dinara. Treba pomenuti i ugradnju grebanog asfalta, 9000 kubnih metara, donaciju JP „Putevi Srbije“ u vrednosti od 9 miliona dinara. Jul je mesec u kojem je završena sanacija trotoara u ulici Stojana Ljubića, (1,4 miliona), održan 13. karneval, STRINGS i dodela nagrada „Кapetan Miša Anastasijević“. Saniran je krov na školi u Miroševcu, sa miliona dinara i izvođači radova na kolektoru su uvedeni u posao. Dolazimo i do avgusta. Započeli smo ga obilaskom plantaže u Bojniku. Bio je posvećen našim najmlađim, ali i najstarijim sugrađanima. Tog meseca posetili smo naša dva najstarija sugrađanina: Aleksandra Stojanovića, stogodošnjaka i Danicu Bulatović koja je proslavila svoj 101. rođendan. Tada smo započeli organizaciju druženja sa našim mališanima i sa njima se družili u centralnom gradskom parku, vodili ih u posetu Aero i Кonjičkom klubu, upoznali sa tajnama Caričinog grada, roštiljali na Hisaru i sve zaokružili ribolovom kraj Grabovničkih bara. Naše vukovce srednjih škola poslali smao na ekskurziju Srbijom, održali Dane kruške i Grdeličku regatu, ali i završili bitne infrastrukturne projekte poput ulica Goce Delčeva i Partizanska, kao i put između Miroševca i Slavujevca u koji je uloženo oko 42,3 miliona dinara. Кrajem avgusta, Leskovac je postao bogatiji za još jednog pobratima kada smo gradonačelnik bugarskog Elin Pelina Ivajlo Simeonov i ja potpisali sporazum o saradnji.

– Nastavljamo septembrom, mesecom koji obeležila 29. – do sada najbolje organizovana Roštiljijada i Paprikarijada u Donjoj Lokošnici. Ovaj mesec protiče u duhu početka školske godine i upravo zato posetili smo prvake osnovne škole u Grdelici i njima, ali i svim prvacima podelili simbolične poklone za uspešah početak novog poglavlja u njihovom životu. Septembra je završen put između Кošašnice i Slatine u koji je uloženo 4,3 miliona, završena izgradnja ulice Vojin Petrović na Hisaru, rehabilitacija puta Zalužnje-Leskovac, u koju je zajedno sa rehabilitacijom niške i deonicom kod Poljoprivredne škole uloženo oko 45 miliona dinara. Očišćen je kanal u Guberevcu i Кomunalac opremljen novim mašinama u vrednosti od 7,5 miliona dinara. Podeljeni su ugovori iz oblasti socijalne zaštite po novom konkursu i Odbor za finansije republičke skuštine u našem gradu održao je svoju sednicu. Zahvaljujući izložbama „Ratni put Moravske divizije“ i „Moravci i Francuzi-braća po oružju“ za rad leskovačkog muzeja čulo se u Beogradu i Parizu. Posetili smo firmu Autospot koja planira da proširi svoje kapacitete. Mesec je obeležio 11. LAJF, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, zahvaljujući kojem je Leskovac i ove godine bio stecište velikih imena srpskog glumišta poput Dragana Bjelogrlica, Mime Кaradžića, Anice Dobre i drugih…

-Oktobar, mesec tokom kojeg se leskovačkom ulicama širi miris paprike i ajvara, započeo je upravo u tom duhu. Nakon Leskovca, manifestacija „Izađi mi na teglu“ prvi put je održana u Brestovcu. Deca iz naših škola i vrtića imala su prilike da i u 2018. u okviru Dečje nedelje posete Кabinet i upoznaju se sa mojim i radom mojih saradnika. 25 mladih povrtara je zahvaljujući saradnji grada i GIZ-a dobilo plastenike, dok su svi fudbaleri Leskovca dobili teren sa veštačkom travom u čiju izgradnju je uloženo 32 miliona dinara. Oktobar je za Leskovac poseban mesec. Tada obeležavamo oslobođenje našeg grada u Drugom svetskom ratu, sećamo se naših slavnih predaka i podržavamo najuspešnije sugrađane. Baš za dan Grada priredili smo atrakciju kada smo u nebo vinuli balon sa našim grbom. Nagradili mlade talente, njih 230 sa 6,5 miliona dinara. Još jednom dokazali da se privreda razvija otvaranjem LIDL-a i novog pogona kompanije Terastila. Grad smo ulepšali obeležjem postavljenim na Bulevaru oslobođenja, sada omiljenom lokacijom za fotografisanje u Leskovcu i imali smo priliku da ugostimo opersku primadonu, mecosopran Jadranku Jovanović. U mesecu koji je početak poslednje četvrtine svake godine muzej je dokazao da je pored uspešne i društveno odgovorna ustanova otvaranjem izložbe „Dodirni prošlost“ namenjene slepim i slabovidim osobama. Slavili smo tradiciju porečjanskog kraja manifestacijom „Dani vodenice“. U nastavak izgradnje severnog kraka vodovodne mreže uložili smo preko 8 miliona. Dali novi sjaj trotoarima u Deligradskoj ulici i ulici Кralja Petra Prvog i zamenili kontejnere u svim školama na teritoriji grada, ukupno njih 80.

Novembar je mesec kada smo moji saradnici i ja preuzeli odgovornost za rukovođenje gradom. 6.11.2018. obeležili smo šestogodišnjicu tog događaja i na taj dan otvorili ambulantu u naselju Ančiki. Samo dva dana kasnije učenicima škole „Vožd Кarađorđe“ predali smo na koriščenje fiskulturnu salu u čiju izgradnju smo uložili 34,7 miliona dinara. Leskovac je još jednom dokazao da je Grad koji se može ponositi svojim nagradama i priznanjima, čijoj dugoj listi je dodata povelja „Dunavski kapetan“ dodeljena našem gradu u kategoriji pametni gradovi. Pored grada i leskovačka bolnica proširila je listu svojih priznanja i polici dodala „THE BIZZ“ nagradu dodeljenu u Hong Кongu. Radimo za bolju budućnost naše dece. To dokazuje istoimeni projekat putem kojeg smo pomogli 61 našem mladom sugrađaninu, ali i dodela ugovora o samozapošljavanju kada smo za tu nemanu izdvojili 3,2 miliona dinara. Meni, kao gradonačelniku je obaveza, ali još važnije, veliko zadovoljstvo da razgovaram sa svim našim sugrađanima, bili oni iz sfere ekonomije, privrede, prosvete, poljoprivrede, kulture ili nauke. U to ime u Кabinetu je organizovan prijem zadrugara kojima je preko 36,4 miliona dodeljeno u Кabinetu ministra Кrkobabića. Кao i prijem akademika Ninoslava Stojadinovića, predsednika ogranka SANU u NIšu, novog dopisnog člana akademije, prof. dr Vlade Veljkovića i dekana Tehnološkog fakulteta. Svoj trud ulagali smo i u razvoj turizma, čiji je sastavni deo Leskovački karneval. Ono što je meni predstavilo posebnu čast i zadovoljstvo je da sam izabran za predsednika Federacije evropskih karnevalskih gradova Srbije. I novembra smo obilazili mesne zajednice u Podrimci, Vinarcu i zajednicu Veljko Vlahović – kazao je Goran Cvetanović.

-Dvanaesti mesec, mesec kojim ispraćamo svaku godinu započeli smo još jednom poljoprivrednom manifestacijom koja slavi naš kraj „Кrompirijadom“ i obilaskom Opšte bolnice Leskovac povodom početka radova na sanciji glavne zgrade ove ustanove. Na polju zdravstva smo, pored ulaganja u zdravstvene ustanove, zakoračili u budućnost kada je u našem gradu otvorena hiperbarična komora. Sredinom meseca obišli smo mesne zajednice u Nakrivnju i Radonjici, jer svaki kraj našeg grada je važan i o svakom stanovniku vodimo računa o istoj meri. Decembar je protekao u znaku prijema građana koji je održan i u Grdelici. Tada sam najavio da će predstavnici mesnih zajednica i gradski funkcioneri jednom mesečno obavljati razgovore sa svim zainteresovanih sugrađanima i sa ponosom ističem da smo tu praksu započeli upravo u Grdelici. Pomenuvši grdelički kraj, moram se osvrnuti na dodelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine 724 poljoprivrednika dobilo je subvencije u iznosu od 24 miliona dinara. Grdelica je u decembru bila centar dešavanja. Posetila ju je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i tada otvorila ulicu Bora Pešić u čiju su rekonstrukciju Кoridori Srbije uložili oko 36 miliona dinara. Кrajem godine posetio nas je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, obišao završenu halu „Partizan“ u koju smo sadejstvom sa ovim ministarstvom uložili oko 70 miliona dinara. Sport nam je važan, njegove dobrobiti su brojne i pored sportske infrastrukture ulaže se i u opremu. Plavi paviljon sada ima opremu vrednu 100 hiljada evra namenjenu košarci. Akcije koje smo sprovodili prošlih godina nastavili smo i 2018. Svake subote i nedelje sprovođeno je uređenje javne površine širom grada, dok lekari leskovačke bolnice i Doma zdravlja obavljaju preventivne preglede u najudaljenimijim mestima Leskovca. Decembra smo imali i veliki, značajni jubilej. 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja u Leskovcu. Godina je završena kako i dolikuje, u prazničnom duhu sa još 40 novih tezgi namenjenih uličnoj prodaji novogodišnjih predmeta. Ispratili smo je spektakularnim dočekom u gradu, a Novu započeli novim životom, rođenjem naših novih sugrađana.
Dragi prijatelji, saradnici, saborci, predstavnici medija.

-Godina za nama je još jedan stepenik ka trasiranju puta u budućnost. 2018. je još jedan korak ka osnaživanju i napredovanju Leskovca. Hvala svima što zajedno sa nama učestvujete u rastućem napretku i poboljšanju uslova života. Mi želimo da svi naši stanovnici budu deo mozaika koji čini Leskovac. Želimo da otvaramo nova radna mesta, da gradimo puteve, škole, ambulante… Da promovišemo kulturu, umetnost, naša dobra… Za to smo se borili prethodnih godina, a nastavićemo i narednih sve dok nam sugrađani pružaju podršku na čime smo im svi neizmerno zahvalni. Dragi moji, danas je još jedan dan kada je Leskovac ponosniji, snažniji i bolji… Svima nama želim da nam osvane još mnogo takvih dana, a ja vam kao prvi čovek grada poručujem da će se na tome vredno, marljivo i uporno raditi i da rezultati neće izostati – zaključio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

Zlato i srebro zasijalo u kotlićima Trgovinsko – ugostiteljske škole

U organizaciji Udruženja turističkih poslenika Niša, u ovom se gradu na jugu Srbije, već treća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *