hotel bell

Crkveni hor “Branko” održao koncert za pamćenje

Uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike niškog Gospodina Arsenija, Leskovačka crkveno pevačka družina “Branko” održala je svečani celovečernji Svetosavski koncert u holu Leskovačkog kulturnog centra.

Leskovačka crkveno pevačka družina „Branko“ ime je dobila po pesniku Branku Radičeviću. Osnovana je daleke 1886. godine kao muški hor. Svoj prvi nastup imala je 1887.godine na Božić. Sa velikim ponosom Leskovčana, predstavlja najstariju instituciju u gradu. Ima svoju zastavu izvezenu zlatnim nitima, ima svoju slavu Spasovdan. Znameniti građani Leskovca bili su članovi hora. Osim pesme, neguje druželjublje i brojne vrline koje krase dobrog čoveka. Danas sastav hora čine veroučitelji , studenti muzičkih akademija Srbije i regiona, profesori muzike i ostali ljubitelji crkvenog i horskog pevanja. Hor aktivno učestvuje na Svetim Liturgijama, venčanjima i velikim praznicima u leskovačkoj Sabornoj crkvi,kao i na festivalima u okruženju. Ima brojna priznanja i nagrade, a odlikovan je i ordenom Svetog Save.

  1. godine hor je učestvovao na festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bjeljini. U kategoriji kamernih mešovitih horova „Branko“ je osvojio zlatnu medalju sa maksimalnih 100 poena.
    Na 28. Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu 2022. Godine, hor Branko osvaja dve vredne nagrade, Nagradu za tragalčki odnos prema repertoaru, kao i nagradu publike.
  2. godine hor je nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu i osvojio nagradu za najbolje izvedeno delo Stevana Mokranjca.
    Od mnogobrojnih koncerata izdvajaju se koncerti u Berlinu u crkvi Svetog Save 2018.godine , kao i dva koncerta u Italiji u crkvi Svetog Spiridona u Trstu i Ruskom pravoslavnom hramu Roždestva u Firenci 2017.godine.

Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom Ohridskom horskom festivalu u avgustu 2016.godine, a povodom 130 godina od svog osnivanja, 2017. godine, Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je hor Branko ordenom Svetog Despota Stefana Lazarevića.
Predsednik Leskovačkog crkveno pevačko društva Branko je protojerej otac Marko Adamović.
Horom diriguju prof. Miroljub Cvetković i prof. Vesna Zlatanović.

Kako nam je rekao dirigent hora “Branko” Miroljub Cvetković, želja je da ovo postane tradicionalni koncert. Ove godine je koncert bio izuzetno propraćen. Leskovčani to zaslužuju jer važimo za grad sa izuzetnom horskom tradicijom.

Check Also

Ovo su nove cene goriva: dizel jeftiniji, benzin skuplji

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti danas od 15 časova do petka 7. …

Оставите одговор