Centar za socijalni rad i Plivački klub Leskovac: Besplatna škola plivanja za decu iz hraniteljskih porodica

Za decu koja se nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad u Leskovcu od danas je omogućeno da besplatno jednom nedeljno pohađaju časove plivanja na bazenima SRC „Dubočica“.

„Veoma mi je drago što su PK ‘Leskovac’ i Ministarstvo omladine i sporta izdvojili sredstva za decu bez roditeljskog staranja. Kao direktor Centra sam veoma srećan što se danas, ovoj deci posvećuje pažnja da nauče prve korake u plivanju. Mi smo za ovaj projekat izabrali 10 deteta koja nisu znala da plivaju niti su imali dodir sa bazenom i smatram da će ovakva aktivnost, koju podržava Ministarstvo omladine i sporta i Grad Leskovac i te kako značiti deci“, rekao je direktor Centra za socijalni rad Predrag Momčilović.

On je istakao da hraniteljstvo u Leskovcu ima dugu tradiciju i da je u takvim porodicama trenutno smešteno preko 110 deteta.

Trener Plivačkog kluba „Leskovac“ Milan Kitanović je naveo da je u okviru nacionalnog programa volontiranja „Mladi su zakon 2021“ raspisan konkurs „Šta nam teško“ gde su se plivači iz pomenutog kluba dobrovoljno prijavili, a nakon odobrenog projekta, koji nosi naziv „Nauči da plivaš“, formirana je neformalna grupa „Plivač“.

Trenutno na obuci imamo 10 deteta i sa ovom inicijativom planiramo da nastavimo tokom čitavog meseca. Nadamo se da će se od oktobra raspisati još koji konkurs gde ćemo moći da apliciramo, jer želimo da omogućimo ovim mladim ljudima da nauče da plivaju, jer to je trajna veština, koja će im mnogo značiti“, rekao je trener Kitanović.

Po njegovim rečima decu obučavaju dva trenera, koja prate obuku plivanja, dok su u vodi 5 plivača iz PK „Leskovac“.

Gradski većnik Stefan Kitanović je naglasio da je ovo izuzetan način da se podrže deca koja su socijalno ugrožena, a potom dodao da Grad Leskovac i Ministarstvo omladine i sporta uvek izlaze u susret ovakvim inicijativama.

„Želeo sam da doprinesem našoj zajednici tako što ću svoje znanje preneti drugoj deci koja hoće da nauče da plivaju. Trener me je pozvao da učestvujem u projektu koji podržavaju mladi istraživači Srbije. I u ovom projektu mi smo volonteri i pomoći ćemo deci da nauče da plivaju“, rekao plivač Veljko Jojić, koji će se sada naći u ulozi trenera.

Foto: Grad Leskovac

Check Also

Grdeličko leto otvoreno koncertom Nemanje Caneta Nikolića i Kortiko benda

Sinoć je u Grdelici otvorena tradicionalna turističko – kultuna manifestacija Grdeličko leto u organizaciji Doma …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *