Home / DOGAĐAJI / Čak 75% devojčica između 13 i 19 godina doživljava nasilje… U svojoj traumi ostaju same!
hotel bell

Čak 75% devojčica između 13 i 19 godina doživljava nasilje… U svojoj traumi ostaju same!


Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Udruženje tate i mame iznosi alarmantan podatak domaćeg istraživanja* iz 2021. godine da čak 75% devojčica između 13 i 19 godina, koje su doživele neki oblik nasilja, to nisu ni sa kim podelile. U svojoj traumi – ostale su same.

(* Istraživanje Udruženja Mame su zakon i Putevi edukacije, jun 2021. godine, 970 ispitanica uzrasta 13 do 19 godina – 69,56% ispitanica se izjasnilo da je doživelo seksualno uznemiravanje, 63,77% psihičko/fizičko nasilje od strane partnera ili drugih osoba, 52,66% da je bilo uhođeno, 15,45% je doživelo seksualno nasilje od strane partnera ili druge osobe)

U takvoj društvenoj klimi, ove devojčice postaju žene koje nastavljaju sa ćutanjem bilo zato što kontinuirano izostaju otvoreni kanali komunikacije i adekvatna podrška, bilo zato što određena ponašanja nisu ni percipirale kao nasilje.
Podsetimo se stoga danas koje sve vrste nasilja postoje i edukujmo o njima svoje ćerke, sinove, braću, sestre, drugarice, partnere, koleginice – sebe. Samo “nazivanjem stvari pravim imenom” nasilje možemo najpre osvestiti, zatim o njemu razgovarati, edukovati, formirati sisteme podrške, kreirati društvenu klimu i strategije njegovog preveniranja, prijavljivanja i sankcionisanja (bilo unutar porodica ili drugih sistema), te izvršiti pritisak na nadležne institucije i organe da savesno reaguju i procesuiraju svaku vrstu nasilja.

Vrste nasilja koje žene,devojčice,majke trpe su : Emocionalno nasilje,psiihološko nasilje,fizičko nasilje seksualno uznemiravanje, seksualno nasilje , ekonomsko nasilje ,sajber nasilje ,akušersko nasilje. Dosta je tišine – kao pojedinci, porodice i zajednice apsolutno možemo podneti privremenu neprijatnost otvaranja i teških tema, u zamenu za hronično ignorisanje i „guranje pod tepih“ gorućeg društvenog problema. Pričajmo o vrstama nasilja svojom decom – naučimo ih kako da ga prepoznaju i verujmo im kad nam se provere.

„Nije ljubav ako boli ,ako ti ne dozvoljava da budeš ono što jesi, ako te bije, zlostavlja i nanosi psihičke i fizičke povrede ,ako ti ne dozvoljava da se oblačiš na način koji ti se sviđa, ako te ponižava , ako sumnja u tvoje intelektualne sposobnosti ,ako ne poštuje tvoju volju, ako te prisiljava na seks , ako stalno sumnja da ga lažeš ,ako ti ne veruje ,ako te sprečava da učiš i radiš ,ako te vara ,ako te naziva glupom i ludom ,ako plačeš više nego što se smeješ , ako maltretira decu , ako maltretira kućne ljubimce ,ako te stalno laže , ako stalno traži da odstupiš, ako te upoređuje s drugim i ako te omaložava.

Ljubav se lako prepoznaje po toplini ruke i pogledu, po zaštitničkom stavu, po sigurnosti koju osećamo kada smo zajedno, brizi i osmehu koji se uvek iskrade kada nam voljena osoba prilazi. Pravi muškarac voli i štiti a oni koji koriste svoju fizičku snagu nad ženom zauvek su ubili muškarca u sebi – navode iz Udruženja UTIM.

Check Also

U Covid bolnici preminuli pacijenti iz Leskovca i Vlasotinca

U poslednja 24 časa u leskovačkoj Covid bolnici potvrđena su dva smrtna ishoda od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *