BUGARSKO – SRPSKI GURMANSKI VOZ Ugostiteljske škole iz Srbije i Bugarske predstavile svoje lokalne brendove

Privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Visoka poslovna škola strukovnih studija sa srpske, odnosno visoke poslovne škole iz Vraca i ugostiteljske škole iz Mezdre, sa bugarske strane, kao učesnici u projektu ”Bugarsko-srpski gurmanski voz”, predstavili su danas svoje lokalne brendove: leskovački roštilj i hleb od spelte.

Partneri na projektu ”Bugarsko-srpski gurmanski voz” na kraju su puta, jer je počela završna faza sertifikacije dva nacionalna brenda: leskovačkog roštilja i bugarskog hleba od spelte.

–  Imamo to zadovoljstvo da saopštimo da će leskovački roštilj, baš tokom ovogodišnje roštiljijade, postati priznati brend, odnosno proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Ovo je veliki uspeh koji smo postigli zajednički, svako sa svog aspekta: lokalna samouprava kroz finansijsku podršku i logistiku, stručnjaci kroz originalan opis karakteristika proizvoda, mediji, kroz konstantnu promociju.

Leskovac je jedini grad u Srbiji kojima ima zaštićena tri brenda: roštilj meso, ajvar i spržu, a uz leskovački roštilj, a to  su sve vrste mesa i iznutrica pripremljenih na roštilju,  pripremamo se da zaštitimo još neke autentične proizvode ovog kraja, rekao je direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Goran Jović.

Od svega nekoliko proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji, iz našeg grada dolazi najviše, ali na tome ne želimo da stanemo, jer je čitava gastronomija ovog kraja veliki brend, koji moramo da čuvamo, negujemo i razvijamo:

–  Daćemo sve od sebe da zajedničkim snagama, novcem građana Leskovca i znanjem i iskustvom privredne komore, zaštitimo ljutenicu, pindžur i leskovački med. Pčelarima treba podrška i lokalna samouprava im je redovno pruža, pa je prošle godine 53-oje njih dobilo subvencije za unapredjenje proizvodnje. Što se tiče leskovačkog roštilja, ne treba ga mešati sa zaštićenim roštilj mesom od koga se prave pljeskavice, ćevapi i uštipci. Leskovački roštilj podrazumeva sve produkte od mesa, kao i iznutrice, koje se pripremaju na skari, odnosno roštilju, jer  isto meso, različito pripremljeno za pečenje, na različitom ćumuru i uz različite tehnike, na kraju neće biti istog ukusa, pojasnio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Gosti na prezentaciji mogli su da probaju sve brendirane proizvode iz Leskovca, specijalitete sa roštilja koji će uskoro postati markirani, ali i bugarske pogačice od spelte, posebne pravrste bugarske  pšenice, takodje kandidata za oznaku proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

S.Ć.

Check Also

PRONAĐIMO JE! Nestala dvogodišnja Danka Ilić – prvi put u Srbiji aktiviran sistem PRONAĐI ME!

U Srbiji je večeras prvi put aktiviran sistem “Pronađi me” koji je napravljen za slučajeve …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *