BUGARSKO-SRPSKI GURMANSKI VOZ Brendirano Leskovačko roštilj meso i bugarki hleb “limetc”

Brendiranje proizvoda jenajvažniji, ali ne i jedini benefit projekta ”Bugarsko-srpski gurmanski voz”, jer su se škole modernizovale, razmenila iskustva, uspostavili čvrsti kontakti i temelji buduće saradnje, zaključak  je Drugog gastro-foruma u Regionalnoj privrednoj komori.

Dracocenih 14 meseci reaizacije projekta Bugarsko-srpski gurmanski voz je za učesnicima, a u oktobru, kao završnom mesecu, praviće se konačne analize i rekapitulacija urađenog. Na dobitku su svi, smatra direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug, Goran Jović.

– Osnovna ideja projekta, vrednog 17o hiljada evra jeste bila zaštita dva brenda: leskovačkog roštilja i bugarskog hleba ”limec”, ali smo, svi zajedno ostvarili i brojne druge benefite. Iz ugla privrednih komora, uspostavili smo saradnju, koja tek ima uslove da se razvija. Povezali smo dve institucije, dve škole, nekoliko pograničnih regiona i dve države. Sledećeg meseca završavamo projekat, prezadovoljni urađenim, a još optimističniji po pitanju novih zajedničkih programa. Zaključno sa 3o. oktobrom, okončaćemo postupak sertifikacije, a Leskovac je na to čekao gotovo tri decenije.

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija, Milena Marjanović, zahvalila je Privrednoj komori što ovu ustanovu sve češće uključuje u svoje projekte, prepoznajući je kao dobrog partnera:

–  Uz sva dragocena iskustva i kontakte, škola je dobila sredstva za opremanje gastro-kabineta, odnosno kuhinje  najsavremenijim uredjajima, a učesnici na projektu iz naše škole, često su boravili u Bugarskoj . Studenti sa odseka Gastronomija, tamo su, na licu mesta učili da pripremaju bugarske specijalitete, istovremeno prenoseći svoja znanja tamošnjim vršnjacima.

Kristinka Minova, direktorka Srednje ugostiteljske škole ”Aleko Konstantinov” iz grada Mezdra, slaže se sa prethodnicima i dodaje da su, osim partnerskog, u proteklih godinu i po dana, učesnici na projektu razvili i prijateljski odnos:

– Reč je o obostranom interesu za obe strane, bugarsku i srpsku. Naša škola je takodje dobila modernu kuhinju, u okviru svog gastro kabineta. Ono što je još važnije, naši učenici su se susreli sa visokim profesionalizmom vaših kuvara i zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi. Tako smo podigli njihovo interesovanje za ovu profesiju i unapred se radujem novoj budućoj saradnji.

Na drugom Gastro forumu, učestvovali su predstavnici 6o-ak privrednih,  obrazovnih i ekonomskih institucija, ugostitelji i turistički poslenici.

S.Ć.

Check Also

SLIŠANE – Selo sa bogatom istorijom i prirodnim lepotama

Slišane, malo selo u Srbiji, smešteno u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu, predstavlja pravu riznicu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *