Početna / DRUŠTVO / Broj stanovnika u Srbiji iz godine u godinu sve manji
Reklama

Broj stanovnika u Srbiji iz godine u godinu sve manji

Reklama

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u 2019. godini broj stanovnika u Srbiji iznosio 6.945.235. Trend depopulacije je nastavljen,  što znači da je i stopa rasta stanovništva, u odnosu na prethodnu godinu, negativna i iznosi -5,4 promila.

U periodu 2002.-2019. godine broj stanovnika Republike Srbije kontinuirano opada, naglašava Republički zavod za statistiku i dodaje da rast beleži jedino Beograd. Naizraženiji pad je registrovan u južnoj i istočnoj Srbiji i to u Crnoj Travi, Gadžinom hanu i Babušnici.

U starosnoj dobi od 40-44 godine, brojniji sumuškarci, dok je žena više medju starijima od 65 godina.

Prema podacima za Republiku Srbiju u 2019. godini udeo stanovnika starih 65 i više godina iznosi 20,7 odsto, dok je mlađih od 15 godina 14,3 procenata. Najveći broj starih 28,5 I istovremeno, najmanje mladjih od 15 godina -11,2,  ima Zaječar.

Najveći udeo dece u ukupnoj populaciji je u Raškom, 18 odsto, a potom u Južnobačkom i Pčinjskom okrugu. Na gradskom, odnosno opštinskom nivou, vrednosti koeficijenta zavisnosti starog stanovništva su najveće u Gadžinom Hanu, Crnoj Travi, Svrljigu i Rekovcu, a najmanje u Preševu, Bujanovcu i Tutinu.

Ovakvi trendovi utiču i na smanjenje radno aktivnog stanovništva u ukupnoj populaciji, za 2,3 odsto  periodu od 2002. do 2019. godine.U istom vremenskom intervalu, prosečna starost stanovništva porasla je, sa 40,2 na 43,3 godine.

Na povećanje broja starih utiče činjenca da se ipak duže živi, za 3,4 godine u proseku više nego 2002.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Vesna Stanković iz Vlasotinca, prva žena davalac krvne plazme sa juga Srbije

Vlasotinčanka Vesna Stanković, zapsolena u kompaniji „Hruner“, prva je žena davalc krvne plazme sa juga …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *