Home / DRUŠTVO / Besplatno školovanje za sve učenike Prizrenske bogoslovije
hotel bell

Besplatno školovanje za sve učenike Prizrenske bogoslovije

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska saopštila je da su se stekli uslovi za besplatno školovanje svih učenika Prizrenske bogoslovije. Zahvaljujući prilozima dobročinitelja, Eparhija je, putem stipendija, obezbedila da đaci, kako novoupisani, tako i oni koji su već započeli školovanje, imaju besplatno obrazovanje, udžbenike i internet, uključujući i troškove upisa.

Na taj način Eparhija raško-prizrenska će, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, moći da podmiri sve troškove školovanja učenika i tako će najviše izaći u susret roditeljima, koji su svoju decu poslali u Prizren, da bi učili bogosloviju”, navodi se u saopštenju.

Rektor Bogoslovije Sv. Кirila i Metodija u Prizrenu i episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da se nada da će besplatno školovanje biti dodatni motiv za roditelje čija deca žele da pohađaju bogoslovsku školu.

“Iskreno se nadamo da će ovo biti dodatni motiv za mnoge roditelje da svoju decu, koja žele da započnu bogoslovsku školu, pošalju upravo u Prizrensku bogosloviju, čime će dati i veliki doprinos našoj Crkvi i Eparhiji sa njenim vernim narodom, pošto je Prizrenska bogoslovija jedan od najvažnijih stubova crkvenog i narodnog života na Кosovu i Metohiji”, istakao je episkop Teodosije.

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine i dala je veliki broj crkvenih delatnika, arhijereja, sveštenika, monaha i profesora, koji su obeležili istoriju Srpske Pravoslavne Crkve u poslednjih 150 godina njenog postojanja.

“Nakon potpune obnove svih školskih objekata 2016. godine, Prizrenska bogoslovija jedna je od najbolje opremljenih škola kod nas, sa najsavremenijim uslovima za internatski život i učenje bogoslovaca”, ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, ali ne precizira da li odluka o besplatnom školovanju važi i za đake u Nišu.

Check Also

Ovo su nove, niže cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, u skladu sa …

Оставите одговор