Home / DRUŠTVO / Apel građanima da otpad odlažu na mesta predviđena za to
hotel bell

Apel građanima da otpad odlažu na mesta predviđena za to

Odeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Leskovca, u saradnji sa JKP „Komunalac“, preduzećem „PWW “ i Odeljenjem komunalne policije, već osam godina aktivno učestvuje u sprovođenju akcije čišćenja tzv. „divljih“ deponija sa teritorije grada Leskovca, o čemu su građani redovno bili obavešteni putem zvanične prezentacije grada Leskovca i medija. Do sada je očišćeno preko 550 lokacija i deponovano 6.000 tona otpada sa tih lokacija.

Ova akcija se kontinuirano sprovodi od 2013. godine kako bi se očistile tzv. „divlje“ deponije, koje se stvaraju nekontrolisanim i nepropisnim odlaganjem otpada. U cilju podizanja nivoa ekološke svesti građana, na mestima sa kojih su uklonjene „divlje“ deponije postavljene su table, vidno uočljive, o zabrani bacanja smeća sa kaznenim odredbama za nepoštovanje zakonskih odredaba za upravljanje otpadom. Naime, odredbama Odluke o održavanju čistoće na teritoriji grada Leskovca („Službeni glasnik grada Leskovca“, broj 12/18) predviđene su novčane kazne po pitanju nenamenskog korišćenja posuda za sakupljanje otpada i odlaganja otpada na mestima koja nisu određena kao registrovane komunalne deponije, te time stvaranja tzv „divljih deponija“. Za učinjene prekršaje propisane su novčane kazne.

Međutim, i pored napora svih nadležnih organa i organizacija grada Leskovca, da se očiste i trajno uklone „divlje“ deponije, one se na istim lokacijama iznova i iznova stavaraju, a ponekad dolazi do njihovog samozapaljivanja, što predstavlja opasnost po ljude i životnu sredinu.

Ovim putem ponovo apelujemo na sve građane da ostavljaju otpad na mesta predviđena za odlaganje otpada, da prijave komunalnoj policiji i inspekciji nesavesne pojedince koji bacaju otpad, kako bi sprečili nastajanje tzv. „divljih“ deponija. U narednom periodu, i pored brojnih obaveza, Komunalna policija će pojačati aktivnosti na sprečavanju stvaranja „divljih“ deponija i na kažnjavanju pravnih i fizičkih lica koja nepropisno odlažu otpad – navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu grada.

Check Also

Sutra bez vode Donje Stopanje i nekoliko ulica u Vinarcu

Leskovački Vodovod obaveštava svoje potrošače da će bez vode sutra biti Donje Stopanje i nekoliko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *