Početna / DRUŠTVO / Danas je Svetski dan prava potrošača!

Danas je Svetski dan prava potrošača!

Svetski dan potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN) i prvi put počeo da se obeležava 1983, a svake godine ima neku posebnu temu. Ove godine tema je borba protiv loše hrane i biće posvećena kampanji za zdravu i bezbednu hranu.

Obeležavanje Svetskog dana zaštite potrošača je prilika da se skrene pažnja pored ostalog i na značaj načina ostvarivanja prava potrošača i zato Ministarstvo ovaj dan godinama obeležava u saradnji sa organizacijama kao ključnim partnerima u sprovođenju politike zaštite potrošača.

Kako bi pomogli potrošačima u ostvarivanju njihovih prava, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansira rad četiri savetovališta potrošača koja vode udruženja za zaštitu potrošača na teritoriji Beograda, Vojvodine, Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije. Ohrabruje podatak da su udruženja postala prepoznatljivija u svom radu, pa je tako 2014. godine upućeno skoro 17.000 prijava, u poređenju sa 13.695 prijave potrošača koliko ih je bilo 2013. godine.

Ove godine povodom 15. marta – Svetskog dana prava potrošača, predstavnici Ministarstva će učestvovati na skupovima u Kragujevcu i Nišu koje će organizovati savetovališta koje finansira Ministarstvo, a na kojima će biti predstavljeni rezultati rada savetovališta, kao i razultati analiza mesnih prerađevina i meda kao deo projektnih aktivnosti savetovališta.

Pogledaj takodje

Od sledeće školske godine na snazi novi pravilnik o ocenjivanju đaka

Novi pravilnik o ocenjivanju počeće da se primenjuje od sledeće školske godine a njime se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *